Tuesday, 16 Apr 2024

Hipnoza in njene glavne prednosti

hipnoza

Svet se spreminja in preživetje v njem zahteva vedno nove pristope s katerimi bomo uspešni v boju s stresnimi situacijami, ki jih ni bilo nikoli toliko kot sedaj. Hipnoza predstavlja pomembno strategijo soočanja z življenjskimi situacijami, saj nam pomaga na poti oblikovanja vedenj, ki jih v dani situaciji najbolj potrebujemo. Kaj pravzaprav je hipnoza – Mastermind Akademija in branje v nadaljevanju sta dve točki, ki vam lahko pri odgovoru najbolj pomagata.

Hipnoza kot stanje zavesti

Hipnoza je, glede na definicijo Slovarja slovenskega jezika, spanju podobno stanje. Pri tem je ključno, da se oseba, ki jo druga oseba hipnotizira vdaja vplivom uspavajočega (torej tistega, ki hipnozo izvaja). Tudi sicer si hipnozo v resnici predstavljamo kot neke vrste nadzor, nekateri pravijo celo vsiljenje misli tistega, ki hipnozo izvaja. Čeprav to v resnici ni res. Naloga tistega, ki hipnozo izvaja (to je praktik hipnoze) je, da pri drugi osebi (če ta seveda sama želi) inducira stanje posebne koncentracije oziroma usmerjene pozornosti. Gre za proces, ki sledi posebnim korakom, cilji hipnoze pa se lahko med sabo razlikujejo.

 

hipnoza
Hipnoza ima številne koristne učinke na telo.

 

Kdo je praktik hipnoze?

Praktik hipnoze oziroma samohipnoze je oseba, ki se je skozi delavnice, pridobljeno gradivo in vaje usposobila ter pridobila mednarodno priznan cerifikat s katerim izkazuje cerificiran naziv praktika hipnoze.

Hipnozo ne more izvajati kdorkoli, čeprav se včasih, sploh če spremljamo televizijo, to zdi nekaj povsem vsakdanjega, neproblematičnega. Če se sami odločate za obisk praktika hipnoze, ali pa morda celo razmišljate o tem, da bi sami postali eden od praktiko hipnoze, je torej ključno zavedanje, da je to naziv, ki zahteva pridobitev certifikata. In samo certificirani osebi lahko pri izvajanju hipnoze v celoti zaupate.

Kako torej postanete praktik hipnoze? Trenutno so vam na voljo spletni tečaji za pridobitev naziva. Sam tečaj (potekal bo januarja 2022) obsega 19 modulov, ki jih opravite na spletu (vsak teden 2 modula) ter 4 dni trajajoč tečaj, ki bo potekal v živo. Spletni moduli so namenjeni spoznavanju teoretičnih vsebin – poznavanje teh je namreč ključno za dobro opravljanje svojega poklica oziroma v tem primeru, kar poslanstva. Spoznali boste tako področje hipnoze, kot tudi samohipnoze, zagotovo pa vam bodo zelo prav prišla tudi znanja s področja hipnoze v poslovnem svetu ter na področju odnosov.

Sam tečaj je namenjen tistim, ki že veste, da želite postati praktik hipnoze s ciljem pomoči drugim ljudem. Prav tako pa so vsebine zelo dobrodošle tudi za vse tiste, ki čutite potrebo po spremembi v življenju, po učenju vsebin, zaradi katerih bodo vaša vedenja bolj usmerjena k ciljem in pozitivni naravnanosti – torej tistim, ki zase želite nekaj boljšega. Po pridobitvi znanj večina uporabnikov sebe opisuje kot bolj mirne, uspešne, usmerjene, samozavestne… – takšne kot si niso niti upali sanjati, da nekoč postanejo. Po zaključku in uporabi hipnoze (potrebna je vaja, vaja in še enkrat vaja) lahko svoje znanje poglobite in nadgradite tudi na tečaju mojstra hipnoze.

Prednosti hipnoze

Če še niste prepričani, ali je hipnoza vas tukaj predstavljamo glavne prednosti uporabe tehnike za naše zdravje. Hipnozo kot pomembno terapijo pri določenih bolezenskih stanjih priznava tudi medicina. Tako naj bi se pozitivni, koristni učinki hipnoze kazali pri nadzorovanju bolečin (na primer zaradi opeklin, rakavih obolenj, med porodom, med težavami z zastajanjem blata, boleznimi oziroma okvarami sklepom, pa tudi med posegi na zobovju in v primeru glavobolov). Hipnoza naj bi bila povezana z izboljšanjem stanja vročice v času menopavze, veliko udeležencev pa je koristne učinke hipnoze povezalo z zdravljenjem nespečnosti, težav pri uriniranju med spanjem, kajenjem in celo pretiranimi odzivi (tudi agresije). Med duševnimi stanji se po uporabi hipnoze izboljšajo simptomi anksioznosti, premaga ali vsaj delno nadzorujejo se znaki fobije posameznika ter simptomi posttravmatskih stresnih sindromov.

Kaj pa samohipnoza?

Pogosto se odločimo tudi za samohipnozo. Slednja deluje na podobnem principu kot hipnoza, le da jo v večini, ko seveda pridobimo ustrezno znanje, izvajamo sami. Samohipnoza se nanaša na stanje, ko sami preidemo v visoko usmerjeno stanje, kjer smo dovzetni za druge misli. Le da te misli v resnici lahko sugeriramo sami sebi. Pri samohipnozi je ključno, da izberemo miren prostor, kjer se udobno namestimo in v procesu prehajanja med koraki samohipnoze (te se naučimo na tečaju za praktika samohipnoze) sugeriramo misli oziroma vedenja, ki jih želimo doseči ali spremeniti. Stanje samohipnoze uporabniki pogosto primerjajo s stanjem meditacije. Gre torej za varno tehniko, ki vas bo pomirila in vam pomagala na poti do želenega cilja.

 

meditacija
Samohipnoza naj poteka v mirnem, udobnem okolju, kjer se dobro počutite.

 

Namen samohipnoze ni le v iskanju pomirjenosti, pomaga vam namreč tudi pri sproščanju ter spremembi nezaželenih vedenj ter odpravi miselnih vzorcev, ki vam otežujejo vaš vsakdan.

Prednosti samohipnoze se kažejo v izboljšanju vašega spanca. Glede na rezultate ene od raziskav se, kar 90 % žensk v času menopavze sooči s težavami pri spanju. Rezultati kažejo, da bi lahko samohipnoza predstavljala pomembno rešitev za te ženske in njihove težave z nespečnostjo. Dodatno se koristni učinki pri ženskah v menopavzi kažejo v izboljšanju nihanj razpoloženja ter zmanjšanju vročinskih valov in nočnega potenja.

Samohipnoza lahko pomaga tudi pri izgubi telesne mase. S samohipnozo lahko namreč praktik hipnoze doseže, da bolje nadzorujete prenajedanje zaradi stresa ali drugih vzrokov, prav tako pa lahko s pomočjo tehnike dvignete samopodobo.

Ostali učinki so podobni kot pri hipnozi – nadzor bolečin, zmanjšanje stresa, zmanjšanje anksioznosti, povečanje samopodobe ter zmanjšanje ali odprava kadilskih navad.