Thursday, 29 Feb 2024

Map aminokisline zagotovijo vse esencialne aminokisline

map aminokisline

Življenje je odvisno od organskih makromolekul, ki jih telo sintetizira samo ali pa pridobi iz okolja. Med organske makromolekule, ki jih zgradi samo, sodijo beljakovine. Da bi poskrbeli za zadosten vnos osnovnih delcev beljakovin se priporoča prehransko dopolnilo map aminokisline, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline. Iz slednjih pa telo sintetizira vse potrebne beljakovine.

Kaj so beljakovine?

Beljakovine so kompleksne organske molekule, zgrajene iz osnovnih molekul, ki jih imenujemo aminokisline. Slednje so torej osnova za sintezo večjih molekul – pravimo, da so zidaki pri gradnji končne hiše (to je proteina oziroma beljakovine).

Beljakovine so v našem telesu nujno potrebne, saj omogočajo rast in ohranjajo zgradbo naših celic in tkiv. Brez beljakovin v resnici ne bi mogli živeti. Običajno jih povezujemo z vlogo pri rasti in razvoju mišic – vlogo poznajo predvsem tisti, ki se ukvarjate s športom in želite na račun ustrezne prehrane povečati mišično maso. Je pa vlog beljakovin še več – kako le ne bi bilo, ko pa je membrana prav vsake celice našega telesa zgrajena prav iz beljakovin (seveda v kombinaciji z maščobami). Proteini v našem telesu lahko delujejo kot tarčne molekule na katere se vežejo druge molekule, delujejo kot protitelesa v boju pred okužbami, podpirajo regulacijo in izražanje DNA in RNA, vključene pa so tudi v živčne prenose. Pomanjkanje beljakovin lahko tako hitro postane resna težava vsakega izmed nas.

 

mišice in beljakovine
Beljakovine opravljajo različne naloge – vključene so v rast in razvoj mišic, imunski odziv, živčni prenos…

 

Sestava beljakovin

Omenili smo že, da so beljakovine sestavljene iz osnovnih gradnikov – aminokislin. Obstaja 20 različnih aminokislin, ki jih najdemo v rastlinah in živalih. Eno beljakovino običajno sestavlja več kot 300 aminokislin – njihovo zaporedje v beljakovini je natančno določeno, prav tako je določeno njihovo število. Sam nastanek beljakovine v telesu je natančno nadzorovan proces, ki se začne s prepisovanjem DNA v jedru in nadaljuje s prehodom in prevajanjem mRNA na ribosomih, kjer pride do dejanske sinteze beljakovine. Natančnost procesa je nujna tudi z vidika zagotavljanja funkcije same beljakovine – zaporedje aminokislin namreč določa tudi funkcijo proteina. Tako je lahko protein vgrajen v membrano celice, lahko se nahaja na membrani, deluje kot receptorska molekula ali pa opravlja vlogo encima.

Zakaj je smiselna uporaba prehranskega dopolnila map aminokisline?

Map aminokisline so prehransko dopolnilo. Vsebujejo optimalno kombinacijo vseh esencialnih aminokislin, ki jih naše telo potrebuje za optimalno delovanje. Na tem mestu je smiselno razložiti pojem esencialne aminokisline. Gre za 8 aminokislin, ki jih naše telo samo ne more sintetizirati, so pa nujno potrebne za izgradnjo beljakovin.

Esencialne beljakovine so: histidin, isolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin. Vse te aminokisline ponuja dopolnilo map aminokislin, samo telo pa jih kot je že omenjeno ne more proizvajati. Prehrana, ki vsebuje premalo beljakovinskih virov, lahko vodi v pomanjkanje teh esencialnih aminokislin, posledično pa se končna tudi sinteza beljakovin v telesu. Esencialne aminokisline je torej s prehrano in prehranskimi dopolnili nujno vnašati v naše telo. Vse ostale aminokisline so neesencialne, kar pomeni, da jih lahko naše telo samo sintetizira, zato njihov vnos preko prehrane ni ključen.

Kdaj je vnos zadostnih količin aminokislin najbolj pomemben?

Seveda ne pretiravamo, če rečemo, da je to skozi celo življenje – ker je res. So pa posamezna obdobja v življenju posameznika, ko je zadosten vnos aminokislin (ter s tem povezan nastanek beljakovin) še bolj pomemben. Gre za obdobja hitre rasti celic in tkiv, ko so potrebe po aminokislinah večje. Ta obdobja vključujejo otroštvo, puberteto, nosečnost in obdobje dojenja otroka.

Map aminokisline so torej dopolnilo, ki se priporoča za rabo v vseh obdobjih življenja, s poudarkom na obdobjih, ko so potrebe po aminokislinah še posebej izražene. Pri tem je smiselno dodati, da prehransko dopolnilo negativnih stranskih učinkov nima. Map aminokisline vsebujejo očiščene esencialne aminokisline, ki so enake naravnim, pri tem pa je zagotovljeno tudi optimalno razmerje aminokislin, ki jih človeško telo potrebuje za svoje delovanje.

 

map aminokisline
Map aminokisline vsebujejo esencialne aminokisline za izgradnjo beljakovin. Informacija o “receptu” za tvorbo beljakovin je v DNA.

 

Dokazi o učinkovitosti prehranskega dopolnila

Uporabo in koristne učinke, ki jih dajejo map aminokisline, je intenzivno preučeval Mednarodni raziskovalni center za dietetiko na Floridi. Slednji je koristne učinke uporabe aminokislin povezal z izboljšanjem delovanja jeter in ledvic, ter s koristnimi učinki pri obolenjih prebavil, sladkorni bolezni ter pri zdravljenju slabokrvnosti.