Tuesday, 25 Jun 2024

4 najpogostejše platforme za izdelavo spletne strani

Platforme za izdelavo spletnih strani so odlična rešitev, ki omogoča podjetnikom in malim podjetjem, da postavijo svojo spletno stran in si tako utrdijo svojo spletno prezenco, ne da bi za to potrebovali pomoč strokovnjakov. Izdelava spletnih strani s pomočjo teh platform je močno poenostavljena, katero platformo izbrati, pa je odvisno od tega, kaj od platforme želite. Na tržišču je lepo število teh platform, štiri pa v zadnjem času po popularnosti zagotovo izstopajo. Podrobneje jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Kljub številnim prednostim, ki jih nudijo že obstoječe platforme za izdelavo spletnih strani, ima uporaba tovrstnih orodij tudi svoje slabosti. Možnost prilagoditve spletne strani željam uporabnika je vsekakor ena izmed njih. Če želite spletno stran, ki je bolj prilagojena vašim željam in potrebam, je spletna stran po meri za vas vsekakor boljša izbira. O tem bomo več besed namenili na koncu.

WordPress-priljubljena platforma, ki se jo lahko nauči vsak

WordPress.com je v slovenskem in v svetovnem merilu najbolj prepoznana platforma, s katero je izdelava spletnih strani mnogo cenejša in mnogo enostavnejša od najema profesionalcev. Na WordPressu je izdelanih nekaj manj kot 40 odstotkov vseh spletnih strani, ki so danes del svetovnega spleta. Izdelava spletnih strani na WordPressu zahteva urejeno gostovanje, kar si lahko enostavno in poceni uredite z nekaj kliki. Vključuje številne teme in vtičnike, s katerimi lahko spletno stran izdelate čisto po svojih željah. Z WordPressom lahko postavite kakršnokoli spletno stran – blog, forum, spletno trgovino…

Dobro je, da si pri uporabi WordPressa sami delate varnostne kopije za primer težav, poleg tega pa izdelava spletnih strani preko WordPressa zahteva nemalo znanja, ki ga boste morali pred začetkom dela osvojiti.

Squarespace- enostavno orodje, ki deluje na princip “drag and drop”

Omembo platforme Squarespace verjetno pogosto zasledite v kakšnem Youtube videu, saj veliko sodelujejo z Youtuberji, ki platformo oglašujejo v zameno za sponzorstvo. Squarespace je vzdržljiva platforma, s katero je izdelava spletnih strani enostavna, še dodatno pa jo poenostavi takoimenovani »drag and drop« uporabniški vmesnik, s katerim lahko elemente spletne strani enostavno prestavljate s klikom in potegom miške. Tako kot WordPress tudi Squarespace podpira izdelavo spletne trgovine.

Načini plačevanja v spletni trgovini, izdelani na platformi Squarespace, so omejeni.

Wix-brezplačna platforma z lastnim gostovanjem

Wix se ravno tako kot Squarespace ponaša z drag and drop vmesnikom, ki naredi izdelavo spletne strani povsem enostavno. Namesto brezplačnega testnega obdobja, ki traja le določen čas, lahko Wix brezplačno uporabljate v nedogled, za ceno prikazovanja oglasov in omejenih funkcij. Z uporabo Wixa vam ne bo potrebno plačati gostovanja, saj ponujajo lastno gostovanje. Wix ponuja številne aplikacije, s katerimi bo izdelava spletnih strani še enostavnejša, spletna stran pa še bolj funkcionalna. Težava pri Wixu je v tem, da je premikanje spletne strani z ene platforme na drugo (če bi se kdaj odločili zamenjati) zelo otežena.  

Shopify- za vse, ki želite spletno trgovino

Shopify je platforma, ki je namenjena izdelavi spletnih trgovin in ki ima nekaj več kot milijon aktivnih uporabnikov. Z uporabo Shopifyja vam ne bo treba skrbeti za nameščanje posodobitev ali delanje varnostnih kopih, saj to platforma opravi za vas. Izdelava spletnih strani s Shopifyjem je enostavna, saj lahko izbirate med stotinami tem, tako da vam ne bo nikoli treba dodajati kode. V spletno trgovino boste lahko neomejeno nalagali izdelke, spremljali statistiko spletne strani ter upravljati z zalogo.

Izdelava spletnih strani preko platforme Shopify je nekoliko dražja, polega tega pa boste svojo spletno stran oziroma trgovino težko prenesli na drugo platformo.

Platform za izdelavo spletnih strani je danes že malo morje in vsaka ponuja drugačno uporabniško izkušnjo, cilj uporabe katerekoli od njih pa je seveda izdelava spletnih strani, ki bodo kakovostno zastopale vaše podjetje. Če ste po prebranem še vedno v dvomih, katera platforma je prava za vas, nikar ne obupajte – pobrskajte po spletu za dodatnimi informacijami in stopite v stik z drugimi uporabniki, lahko pa vsako platformo tudi sami preizkusite. Vse omenjene platforme vam ponujajo brezplačno preizkusno obdobje, ki ga vsekakor izkoristite.

Studio G-Soft vašo spletno stran izdela po najnovejših smernicah

Spletna stran po meri  je vsekakor boljša rešitev, če že imate okvirno predstavo, kakšno spletno stran za svoje podjetje želite. V studiu G-Soft pri izdelavi upoštevajo samo najnovejše smernice uporabniške izkušnje in dizajna. Programe ustvarjajo in pišejo sami, pri tem pa uporabljajo jezike HTML5, CSS3, Javascript, Ajax … Za vas izdelajo tudi zahtevnejše aplikacije in pri tem uspešno upravljajo MySQL baze. Glede na svoje dolgoletne izkušnje se lotijo tudi spletnih strani, ki za svoje delovanje potrebujejo široke skladovnice podatkov.