Thursday, 29 Feb 2024

Zdravo ogrevanje z IR paneli

ir paneli

Prijetna toplota doma se ustvarja z dobrim vzdušjem. Ko pa je zunaj mraz, pa so tu IR paneli. To so preproste infrardeče grelne plošče. Povsem preproste za montažo. Grelne plošče ne grejejo prostora kot takega, temveč grejejo ljudi in stvari v prostoru. Infrardeča svetloba je naravna svetloba, povsem enaka sončni. Ko nas greje sonce, nam je prijetno. Prav tako nam je prijetno, ko nas greje IR grelna plošča. Od ostalih grelnih teles se razlikuje po vplivu na prostor. Radiatorji ali druga grelna telesa ogrevajo prostor in pri tem mešajo zrak. Posledično se tudi prah vrtinči skupaj z zrakom. IR grelna plošča pa greje predmete pred seboj v prostoru. Tako zrak ostaja razmeroma čist. IR svetloba prodira globoko v notranjost.

ir paneli luč

Tako skrbi za našo zdravo kožo in celoten organizem, saj aktivira delovanje telesnih celic. Organizem se posledično čisti in povečuje se presnova. Seveda, s pomočjo toplote, ki jo oddajajo IR paneli, lahko tudi shujšamo. Grelne plošče so tudi zelo varne. Vsebujejo varovalo proti pregretju. Ker pa so enostavne za montažo, jih zmontiramo na varno mesto. Plošča ima tudi termostat, ki ga sami upravljamo. Naredimo si temperaturo kot nam ustreza. Prav tako plošča začne z gretjem takoj, ko jo prižgemo. Torej, če pridemo z daljše odsotnosti v hladno stanovanje, prižgemo IR grelno telo in že nam je toplo. Tu je njegova prednost pred drugimi grelnimi telesi. Najprej potrebujejo namreč, da se sami ogrejejo, nato šele prostor.

Kar pa traja kar nekaj časa. IR grelne plošče ne porabijo veliko elektrike. Kar 99% energije, ki jo prejmejo, oddajo v prostor. Tako so zelo varčna grelna telesa. Če pa upoštevamo še, da poleg nakupa in montaže nimamo potem nobenih skrbi več, je pa tu velika prednost pred grelnimi telesi na druge energente. Ker IR svetloba prodira globoko v notranjost, lahko z IR paneli izsušimo tudi plesnive stene. S tem preprečimo propadanje stanovanja in pojav bolezni zaradi plesni. Ampak zraka v prostoru pa ne izsuši. Vpliva namreč direktno na predmete pred seboj in jih zagreje. Stene ostanejo tople še nekaj časa. Posledično ga, seveda, ne bomo obrnili proti hladilniku ali drugim električnim aparatom.

ir paneli dekle

Zaradi enostavnosti montaže so grelne plošče primerne tako za dom, kot pisarne, poslovne prostore ali industrijske objekte. Zelo popularne so tudi v gostinskih lokalih, predvsem pozimi na terasah. Pa tudi za najemniška stanovanja. Montiramo jih lahko brez soglasja lastnika, ob selitvi pa jih enostavno odmontiramo in nesemo s seboj na novo lokacijo. Luknjice v steni zadelamo in prebelimo. Življenjska doba IR grelnih plošč je 30 let. Tako nam lahko dolgo in dobro služijo.

IR svetlobo in njeno toploto pa lahko s pridom izkoristimo tudi za terapije. Če nas bolijo mišice ali sklepi, se postavimo pred grelno ploščo in se »obsevamo«. Zaradi ugodne klime bo bolečina popustila. Ogrevanje z IR grelnimi ploščami je primerno tudi v stanovanjih, kje se nahajajo starejše osebe ali novorojenčki. Zrak v teh prostorih ne draži sluznice in dihalnih poti. V zraku je bistveno manj alergenov. Vpliv na njihovo kožo pa  blagodejen. Ogrevanje z IR paneli je in.