Sunday, 19 May 2024

Kamin zagotovi sprostitev in udobje

kamin

Toplina in udobje doma sta osnova h kateri vsi težimo. Pomembno vlogo pri zagotavljanju obeh ima lahko ustrezno nameščen kamin, ki poskrbi za vas in vaše najdražje v vsakem vremenu. Zlasti v hladnem delu leta  predstavljajo viri toplote osnovo preživetja, hkrati pa zagotavljajo sproščeno vzdušje s katerim lahko poskrbimo za prijetne trenutke skupaj z najdražjimi. Trend nameščanja kaminov je v porastu, ponovno se torej vračamo v čase nostalgije, ko so kamini greli prav vse hiše.

Vrste kaminov

Čeprav se bomo v nadaljevanju v večji meri posvečali kaminom, ki izkoriščajo lesno biomaso, ne moremo mimo kratke predstavitve vrst kaminov, ki si jih lahko namestite doma. Kamini se med seboj razlikujejo glede na vir (goriva) s katerim zagotavljate toploto. Tako ločimo kamine, ki izkoriščajo leseno biomaso, zemeljski plin, bioetanol ali pa elektriko.

Kamini na les so najbolj znani, saj uporabljajo vsem znano lesno biomaso, pri gorenju pa med drugim nastaja toplota. Med glavne pomanjkljivosti teh kaminov sodi prav uporaba drv, ki jih je potrebno ves čas sproti ročno dodajati.

 

kamin na bioetanol

 

Kamini na bioetanol so lahko prenosljivi, enostavni za vzdrževanje, učinkoviti in ne zahtevajo vedno strokovne namestitve. Kot pomembne prednosti uporabniki izpostavljajo nizke toplotne izgube, odsotnost dima in vonja. Prav slednja dva sicer pogosto prepričata uporabnike, ki se odločajo za kamin na les, ki želijo podoživeti občutke domačnosti, kot so jih doživljali ljudje nekoč.

Električni kamini so naprave, ki delujejo ob vklopu v električno omrežje. Z vklopom električnega kamina v električno omrežje (in uporabo gumbov) kamin prižgete in zagotovite vir toplote. Običajno imajo ti kamini tudi možnost opazovanja svetlobnih plamenov, zaradi česar izgledajo povsem avtentični. Njihova uporaba je varna, saj pri delovanju ne nastajajo niti dim, niti toksični plini v zraku. Prav tako ne zahtevajo nobenega vzdrževanja.

Zakaj kamin vnesti v svoj dom?

Kamine običajno povezujemo z lepim izgledom in njegovo funkcijo zagotavljanja toplote. Sodobni kamini poskrbijo za visoke energetske izkoristke in lahko ogrevajo večje prostore. Če se je že zdelo, da kamina ni smiselno postaviti v vsaki hiši, je prepričanje danes povsem drugačno. Večina se nas namreč še vedno dobro spomni žledoloma, ki je številna gospodinjstva odtrgal od sodobne družbe. Posegel je namreč v zagotavljanje električne oskrbe, pa tudi zemeljskega plina, ki v vse večjem obsegu skrbi za preskrbo domov s toploto.

 

kamin

 

Kamin torej zagotavlja zanesljiv toplotni vir, hkrati pa to zagotavlja na varen in trajnostni način. Pogosto se za kamine odločajo lastniki gozdov, ki imajo prost dostop do drv, lahko pa kamin polnite z lesenimi peleti. V vsakem primeru boste uporabljali leseno biomaso, ki sodi med obnovljive vire energije. Prav tako lesena biomasa sodi med vire energije, ki imajo ničelni ogljični odtis, kar jo v sodobnem času dviguje med naravi in okolju prijazne vire, ki ugodno vplivajo na zmanjševanje podnebnih sprememb.

Kamini zagotavljajo romantično vzdušje, ki ga lahko ob zimskih večerih s pridom izkoristite za druženje v dvoje. Kozarček vina, okusna večerja ter prijeten pogovor so recept za uživanje. Podobno velja tudi za večerno družinsko zbiranje. Zakaj si ne bi ob kaminu vzeli čas za svoje najdražje in otrokom v objemu toplih žarkov prebrali pravljico, z njimi zapeli najljubše pesmice ali pa enostavno zrli v svetlobo, ki jo ustvari gorljiva lesna biomasa.

Izbira kamina

Sodobna izbira kaminov zagotavlja širok nabor različnih možnosti. Odločate se lahko med različnimi vrstami kaminov, če želite zagotoviti največjo avtentičnost, pa predlagamo namestitev kamina na lesno biomaso. Pri tem se lahko odločite za odprto ali zaprto kurišče. Običajno je bolj priljubljena izbira zaprtega kurišča, ki zagotavlja več toplote, pri tem pa je poraba lesne biomase v primerjavi z odprtimi kurišči manjša. Zaprta kurišča zagotavljajo tudi varnost pred dimom, zato je vzdrževanje čistih prostorov kljub namestitvi kamina enostavnejše. Odprta kurišča na drugi strani  zagotavljajo prijeten vonj po gorenju.

Pri izbiri bodite pozorni na lastne želje, prav tako pa upoštevajte tudi opremljenost prostora v katerega boste kamin tudi namestili.