Thursday, 15 Apr 2021

Keto dieta: jedilnik za cel teden

Izguba odvečnih kilogramov se marsikomu zdi skorajda nemogoča naloga, saj je to dolgotrajen proces, ki med drugim zahteva spremembo v prehranjevalnih navadah. Kot pomoč pri izgubi kilogramov so danes aktualne tudi različne diete – med njimi je zaradi svoje učinkovitosti precej priljubljena keto dieta. Jedilnik pri tej dieti vsebuje zelo malo oz. skoraj nič ogljikovih hidratov. Tak način prehranjevanja spodbuja telo, da najprej pokuri odvečne maščobe in ne ogljikovih hidratov, ki bi jih sicer vnesli v telo s prehranjevanjem, in to je bistvo, ki ga zasleduje keto dieta. Jedilnik zato kot nadomestek ogljikovih hidratov obogatite z zdravimi maščobami in beljakovinami.

Če je v prehrani malo ogljikovih hidratov, telo začne porabljati maščobe in sicer tako, da jetra maščobe pretvorijo v maščobne kisline in ketonska telesa, od tod tudi ime keto dieta. Jedilnik bazira na maščobah, saj te po razgradnji prehajajo v možgane in tam nadomestijo glukozo kot vir energije. Temelj keto diete je tako stanje ketoze oz. povišane ravni ketonov v krvi. Ti nastajajo iz maščobnih kislin in so alternativa krvnemu sladkorju, nastanek ketonov pa spodbuja ravno keto dieta. Jedilnik prehranjevanja narekuje izločanje nekaterih vrst hrane, kar od začetka morda predstavlja izziv, zato preizkusite spodnje recepte, pripravljene v skladu s tem, kar narekuje keto dieta. Jedilnik je sledeč:

Energijska omleta za dober začetek dneva

Sestavine:

  • 3 jajca
  • 1 žlica kisle smetane
  • sol in poper
  • 50 g narezanega sira
  • 30 g masla
  • drobno sesekljana rumena čebula
  • ¼ drobno sesekljane zelene paprike
  • 60 g zmlete šunke

Priprava:

V skledi razžvrkljajte jajca in kislo smetano ter jih solite in poprajte po okusu. Dodajte polovico narezanega sira in dobro premešajte. Nato v ponvi na srednje močnem ognju stopite maslo in v njej nekaj minut pražite šunko, papriko in čebulo. Dodajte še jajca in pražite, dokler ni omleta skoraj pečena. Takrat zmanjšajte ogenj in potresite s preostankom sira. Postrezite s skledo zelene solate, ki jo dovoljuje keto dieta. Jedilnik za zajtrk je pripravljen!

Svinjska pečenka in brokolijev pire

Sestavine:

  • svinjska pečenka
  • sol in poper
  • majaron
  • na kose narezana čebula
  • olje
  • brokoli
  • maslo

Priprava:

Svinjsko pečenko začinite s soljo, poprom in majaronom ter po želji še z drugimi začimbami. Dodajte na koščke narezano čebulo in drugo zelenjavo, ki jo priporoča keto dieta. Jedilnik naj vsebuje veliko maščob, zato pečenko že preden jo date v pečico, prelijte z vročim oljem, da se naredi skorjica, ki prepreči izsuševanje pečenke. Pečenko pecite 10 minut na 220° C, nato temperaturo zmanjšajte na 180° C, pri čemer upoštevajte, da je čas pečenja odvisen od teže mesa – 1 kg mesa se peče približno eno uro. Meso med peko večkrat prelijte z oljem in tekočino, ki nastane med pečenjem ter upoštevajte smernice, ki jih ima keto dieta. Jedilnik za kosilo dopolnite z zelenjavo in med peko mesa skuhajte brokoli v slani vodi. Kuhanega zmešajte v mešalniku v gladek pire ter mu dodajte košček masla.

Špageti brez ogljikovih hidratov z lisičkami

Sestavine:

  • 300 g špagetov brez ogljikovih hidratov
  • 100 g lisičk
  • 1 paprika
  • 1 majhna čebula
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper
  • sveža bazilika
  • svež peteršilj
  • 2 žlici kisle smetane

Priprava:

V vreli vodi skuhajte špagete po navodilih proizvajalca, izberite jih brez ogljikovih hidratov, kar spodbuja keto dieta. Jedilnik obogatite z maščobami in med kuho špagetov na olivnem olju prepražite čebulo ter dodajte papriko in lisičke, ki ste jih pred tem za nekaj minut pokuhali v vreli vodi. Solite in poprajte po okusu. Ko so vse sestavine prepražene, dodajte še kislo smetano in nasekljan svež peteršilj ter baziliko. Vse skupaj dobro premešajte ter prelijte po špagetih brez ogljikovih hidratov, da upoštevate smernice, ki jih narekuje keto dieta. Jedilnik kar v največji meri prilagodite okusom, ki jih imate radi.

Čokolešnik na keto dieti

Sestavine:

  • žlička masla ali kokosovega olja
  • pest nasekljanih lešnikov
  • sladilo Sukrin
  • žlica mletih lešnikov
  • 1,5 dcl polnomastnega mleka
  • žlica chia semen
  • košček 90 % čokolade

Priprava:

Na žlički masla ali kokosovega olja prepražite pest nasekljanih lešnikov ter jim dodajte žličko Sukrina in zvrhano žlico mletih lešnikov, ki jih priporoča keto dieta – jedilnik naj bo nasploh čim bolj bogat z oreški. Vse skupaj dobro premešajte in dodajte 1,5 dcl polnomastnega mleka iz oreščkov. Na koncu dodajte še žlico chia semen, premešajte in odstavite z ognja. Pustite stati  nekaj minut, da chia semena nabreknejo, na koncu pa dodajte še košček 90 % čokolade, da dobite čokoladen okus.

Panna cotta z jagodami

Sestavine:

  • 3 dcl tekoče sladke smetane
  • 0,5 dcl polnomastnega mleka
  • 30 g sladila Sukrin
  • 1 žlička naravnega gostila v prahu
  • 400 g svežih jagod
  • 30 g sladila Sukrin

Priprava:

2 dcl smetane, 0,5 dcl mleka in 1 žličko naravnega gostila v prahu vlijte v blender ter miksajte približno 2 minuti. Nato posebej stepite 1 dcl smetane in jo narahlo primešajte k ostalim sestavinam, ki jih priporoča keto dieta. Jedilnik lahko namreč vsebuje tudi sladice, ki sledijo keto načinu prehranjevanja. Dobljeno panna cotto razporedite v kozarčke in za 15 minut postavite v hladilnik, da se zgosti. Medtem v blenderju zmiksajte 400 g jagod skupaj s sladilom. Preliv enakomerno porazdelite po kozarčkih in postavite v hladilnik vsaj za 1 uro.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja