Tuesday, 25 Jun 2024

Mansardno stanovanje: ideje, ki bodo poživile vaš dom

Opremljanje ali prenavljanje bivalnih prostorov je za marsikoga precej stresano, saj nemalokrat zahteva veliko premisleka, kako čim bolje izkoristiti prostor, ki je na voljo. Še poseben izziv predstavljajo majhna stanovanja in mansardni prostori, kjer je bivalna površina še bolj omejena. A gledano z drugega zornega kota manjši prostori ravno zaradi omejenosti v ljudeh vzbujajo kreativnost in inovativne rešitve za manjše ali mansardno stanovanje. Ideje so lahko z nekaj premišljenega načrtovanja povsem preprosto izvedljive, tudi če želite le nekoliko poživiti vaš dom, in nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Mansardno-stanovanje

  1. Izkoristite vsak centimeter višine

Značilnost mansardnih stanovanj je razgibana, neenakomerna višina prostora, kar vam daje številne možnosti za ustvarjanje večjih in bolj odprtih ambientov. Ti delujejo veliko bolj zračno in lahkotnejše, kar privlači veliko ljudi, ki se odločijo za mansardno stanovanje. Ideje, kako razbiti višino in popestriti dom, so zato velikokrat usmerjene v izgradnjo galerije, v katero lahko umestite delovni, bralni ali igralni kotiček. Višino lahko dodatno izkoristite z omarami, ki segajo do stropa, s tem pa se izognete tudi nabiranju prahu na vrhu omar. Za čim boljši izkoristek prostora lahko uredite še dodatne shranjevalne površine na mestih, kjer streha prehaja v steno. V otroški sobi lahko posteljo nekoliko dvignete pod strop in otroku spodaj uredite igralni prostor ali prostor za učenje. To so le nekatere možnosti, kako izkoristiti višino, ki jo ima mansardno stanovanje. Ideje lahko sproti dopolnjujete ali pa se na vsake toliko časa odločite za kakšne večje spremembe.

  1. Ne pozabite na svetlobo

V mansardnih stanovanjih so okna velikokrat nameščeno pod kotom v streho, saj tako zajamejo veliko več svetlobe kot klasična vertikalna fasadna okna. Poševnine uporabite v svojo korist in izkoristite vsak žarek naravne svetlobe, ki pade v vaše mansardno stanovanje. Ideje pri načrtovanju položaja oken so precej svobodne, saj imate na voljo streho vse do slemena. Nič ne skrbite, če so okna izven vašega dosega – omislite si lahko taka z električnim odpiranjem in poskrbite, da bo svetloba prodrla tudi v globino prostora, da bo njegova osvetlitev čim bolj enakomerna.

  1. V ambient prostora vključite tramove in nosilne stebre

Vidna strešna konstrukcija je še ena posebnost, ki jo ima mansardno stanovanje. Ideje za njegovo obnovo oz. osvežitev lahko zato oblikujete tudi okoli tega, da jih vključite v dizajn celotnega stanovanja. Strešni tramovi so privlačen vizualni arhitekturni element, s katerim lahko poživite prostor, pri tem pa imate več možnosti: lahko jih ohranite vidne v osnovni leseni podobi, jih pobarvate v barvo, ki se ujema s pohištvom in prevladujočim stilom prostora, ali pa jih skrijete za mavčno ploščo, ki jo umestite v mansardno stanovanje. Ideje so zanimive tudi za izkoristek nosilnih stebrov – mednje lahko vpnete pregradne zidove in ustvarite dodaten prostor ali pa jih v stanovanje vključite kot del ambientalne popestritve.

  1. Funkcionalno razporedite pohištvene elemente

Če ste naveličani standardnih kosov pohištva, ki zavzamejo preveč prostora ali pa predstavljajo celo oviro pri vašem gibanju, je napočil čas, da si omislite pohištvo po meri za vaše mansardno stanovanje. Ideje ob tem vključujejo predvsem omare, izdelane po meri, kotne pisalne mize ali pa pod poševni del stene postavite posteljo. Omislite si vgradno omaro, morda celo takšno, v katero boste lahko tudi vstopili, odvisno od naklona strehe. Nepogrešljivi so modularni funkcionalni kosi pohištva, ki jih lahko poljubno sestavljate in prestavljate po prostoru, ki ga nudi mansardno stanovanje. Ideje prilagajajte razpoložljivi bivalni površini in ustvarite stanovanje po vaših željah.

  1. Odprtost mansarde poudarite z barvami

Manjši in nižji prostori lahko hitro delujejo utesnjeno, kar še posebej velja za mansardno stanovanje. Ideje za to, da prostor naredite prijetnejši, narekujejo uporabo svetlih barv in barvnih odtenkov v naravnih barvah. Uporabite belo, bež, različne svetle in pastelne tone, seveda pa lahko kakšno od sten pobarvate v močnejše barve in tako razbijete monotonost. Kot kontrast svetlim barvam na stenah lahko izberete pohištvo v temnejših odtenkih in oblikujete prostore, v katere se boste vedno znova radi vračali.