Tuesday, 16 Apr 2024

Klevevž – znamenitost Slovenije

klevevž

Klevevž je ena izmed lepših in zelo zanimivih znamenitosti v Sloveniji. Klevevž je obiskal tudi znan slovenski popotnik in bloger Tomaž Gorec. O kraju in njegovi lepoti piše na svojem blogu na povezavi: https://www.tomazgorec.si/klevevz.

znamenitost-Slovenije-2

Klevevž je znan predvsem po naravnem bazenu, ki so ga zgradili domačini, da bi privabili turiste. Njegov namen je, da se tako domačini, kot turisti kopajo v njem. Seveda je čar vsega, uživanje v naravi. Voda notri prihaja iz termalnega izvira, kar opazimo po čistoči vode.  Posnel je tudi zanimiv posnetek, ki ga lahko vidimo spodaj in seveda tudi na njegovem YouTube profilu. Tomaž Gorec je strasten obiskovalec najlepših slovenskih znamenitosti, zato ste vsi ljubitelji narave vabljeni, da se naročite na njegov kanal in pregledate še ostale super posnetke.

Klevevž je naravna toplica v bližini Šmarjeških toplic, na Dolenjskem. Znana je po topli vodi, ki izvira iz naravnega vrelca.  Temperatura vode je seveda odvisna od temperature zraka, vendar voda na površje prodira s 24,8 stopinjami Celzija.  Ta lahko na površje doseže tudi več stopinj. Nekateri pogumni turisti, se  v vodo podajo tudi v zimskih časih. To je zagotovo ena izmed boljših izkušenj v njihovem življenju.  V bližini opazimo vhoda v Spodnjo in Zgornjo jamo. V Spodnji oziroma Ajdovski jami je tudi termalni izvir, ki meri 16 stopinj Celzija. Sama jama je za turiste nedostopna, saj sestoji iz vodnih in potopljenih rovov, ki v dolžino merijo kar 518 metrov. Tudi Zgornja jama, ki meri približno 200 metrov, ni turistično urejena. Poleg toplice je znan tudi potok Radulja s svojimi prečudoviti manjšimi slapovi. Če se odločite za ta čudovit izlet v Klevevž, si morate nujno ogledati tudi mlin, ki je služil graščini zraven njega. Ta stoji ob vznožju zadnjega slapa potoka Radulja.

znamenitost-Slovenije

Ko se naužijemo lepot vode in narave, se lahko povzpnemo na vzpetino nad sotesko levega brega Radulje, kjer se nahajajo ostanki gradu Klevevž. Vredno je omeniti, da je to slovensko znamenitost omenjal že Janez Vajkard Valvasor, v svoji enciklopediji Slavi Vojvodine Kranjske. Še v tistih starih časih, se je kraj imenoval Klingenfels, kar pomeni “zveneča skala”. Samo predstavljamo si lahko ta blažen trenutek, ko poslušamo žuborenje vode, odmislimo slabe misli in uživamo v naravi. Klevevž lahko obiščemo sami ali pa našimi najbližjimi. Poanta vsega je, da v tej lepoti uživamo in se nadihamo svežega zraka. Ko boste naslednjič načrtovali izlet po Sloveniji, se le spomnite na Klevevž in zagotovo vam ne bo žal, da ste si ga ogledali. Če pa si boste privoščili še skok v bazen, bo vaš dan popoln.