Tuesday, 16 Apr 2024

Planina Zajamniki odličen nasvet za izlet

planina zajamniki

Julijske Alpe so že same po sebi naraven zaklad, ki krasi tudi našo majhno Slovenijo. V njih se dviguje ogromno hribov in gora, vsak je zanimiv in privlačen po svoje in vsak od njih nam ima nekaj za ponuditi. Tu leži še veliko planot, planin, dolin, slapov in drugih naravnih znamenitosti. Ena izmed njih pa je zagotovo Pokljuka. Kraška planota, pokrita z gozdom, ki velja za največjo z gozdom pokrito enoto v Triglavskem narodnem parku. Na južnem delu te planote se razteza planina Zajamniki. Leži nad Rudnim poljem, na nadmorski višini 1280 m. Planina Zajamniki seveda ni osamljena na tem področju, saj se le nekoliko nižje od nje razteza, sicer manjša, planina Praprotnica, poleg nje pa je v bližini tudi koča na Uskovnici; do katerih je možen dostop po poti, ki vodi na planino Zajamniki. V bližini se dvigujejo tudi Studor, Mesnovec, Javorov vrh na Pokljuki idr.

Planina-Zajamniki

Planina Zajamniki slovi po enostavni dostopnosti, saj nanjo vodijo lahke poti, ki niso zahtevne niti po času hoje oziroma dolžini. Prav zaradi tega je planina Zajamniki odličen nasvet za izlet, v primeru, da ne vemo kam se odpraviti prihajajoči se vikend. Planina je prav zato odlična pohodniška točka tudi za družine z mlajšimi otroci, katerih je na poti in planini mogoče srečati veliko. Če želimo izbrati najkrajšo pot, izberimo pot, ki se prične na Rudnem polju, ki ga bomo prepoznali po vojašnici in rekreacijskemu centru. V zimski sezoni se pot prične in nekaj minut poteka ob tekaški progi, zato je potrebno nekaj več previdnosti.

Planina Zajamniki je zelo priljubljena izletniška točka številnih ljudi, predvsem tudi turistov, saj se kot nasvet za izlet pojavlja v številnih turističnih vodnikih in spletnih straneh. Predvsem je planina Zajamniki priljubljena zaradi občutka pravljičnosti, ki nam ga dajejo koče na planini. Planina je namreč raztegnjena v ulico, skozi katero vodi makadamski kolovoz, ob njemu pa so postavljene številne koče. Nekatere izmed njih so ohranile star, pristen videz, kar nam da vpogled v to kako je planina izgledala včasih. Nekatere izmed koč pa so prenovili v počitniške koče, zato se na planini prepletata dva izgleda. Čisto na koncu planine, se lahko povzpnemo nekaj metrov na manjši hribček, iz tam pa se nam odpre čudovit pogled proti celotni planini z nekoliko višje perspektive. Omenjena točka je prav tako zelo priljubljena točka za fotografiranje.

Planina Zajamniki pa nam ne ponuja samo pravljične idiličnosti na planini, pač pa nam ponuja tudi veličasten razgled proti Julijskemu visokogorju. Zelo lepo se vidi Triglav, Debeli vrh, Mišelj vrh, Tošč, pa tudi proti Spodnjim Bohinjskim goram. Razgledi se nam začnejo prikazovati že med samo potjo, najlepši pa so seveda s same planine.

Na planini je postavljena tudi večja koča, z različnimi spominki. Prav tako lahko razvajamo tudi naše trebuščke, saj na planini lahko kupimo domač sir ter še nekaj drugih domačih izdelkov, ki jih pridelajo s pašo živine na planini. Kljub temu, da še danes na planini pasejo živino, pa se je le – to v primerjavi z nekaj let nazaj močno zmanjšalo.