Tuesday, 25 Jun 2024

Klima za avtodom poskrbi za udobje

klima za avtodom

Užitek v vožnji je pogosto odvisen od več elementov, vključno z družbo, udobnim sedežem, izbiro glasbe, pa tudi temperaturo prostora. Ta mora biti primerno osvežujoča poleti in topla v zimskih mesecih. Klima za avtodom poskrbi, da boste v vožnji znova uživali ne glede na mesec v katerem ga boste uporabljali.

Zakaj je potrebna klima za avtodomu?

Ponovoletni čas pogosto spremljajo poletne zaobljube o tem, kaj vse bomo v prihajajočem letu počeli, spremenili, nadgradili, dosegli, pa tudi katere kraje bomo obiskali, da bi doživeli nekaj novega, drugačnega, nekaj, česar še nimamo v našem spominu. Čeprav so pozimi temperature nizke, se lahko že zdaj spomnimo na vroče poletne mesece, ki jih mnogi preživijo na poti. Klima za avtodom je v tem primeru nujna izbira.

 

klima za avtodom
Klima za avtodom poskrbi za prijetne temperature v vseh mesecih.

 

V osnovi velja, da je za smiselnost vgradnje kakovostne klime v avtodomu, potrebno razmišljati o dveh dejavnikih – temperaturi in vlagi območja, kjer bomo avtodom uporabljali. Če načrtujete potovanja v predele z visokimi temperaturami in če veste, da se boste z njimi soočali tudi na poti, je finančni vložek v klimo zagotovo prav način, da bo vaše potovanje prijetnejše.

Največja dilema pri odločitvi o vgradnji klime v avtodomu so običajno finance. Naj že takoj povemo, da je pri tem vložku pomembno razmisliti samo o nečem – ugodju. Ali ste zares pripravljeni privarčevati nekaj evrov in morda popolnoma uničiti vtis potovanja? Za vse, ki ne marate pregrevanja in se znojite se finančna naložba zagotovo izplača. Konec koncev lahko izbirate med klimami različnih cenovnih rangov.

Klima v avtodomu – prednosti in slabosti

Prednosti vgradnje klime v avtodomu so verjetno vsem povsem jasne – klima v avtodomu poskrbi za primerno ogretost prostora. Da boste dopustniške dni, zlasti v vročih poletnih dnevih, lažje prenašali, bo poskrbela kakovostna klima, ki bo v znižala nivo vlažnosti in znižala temperature v notranjosti avtodoma. Posledično se boste bolje počutili, lažje zaspali (in boljše spali) ter bolj uživali v dnevnih aktivnostih.

Med glavne pomanjkljivosti sodijo cenovna dostopnost klime, prav tako pa tudi stroški vzdrževanja. Z vgradnjo klime se bo povečala tudi energetska poraba vašega avtodoma, zaradi česar boste potrebovali več energije. Dodatna pomanjkljivost je lahko tudi poraba prostora, če se odločite za klimo znotraj avtodoma, posledično pa je seveda na voljo manj prostora za druge elemente.

Kako poskrbeti za prijetnejše okolje v svojem avtodomu?

Klima za avtodom predstavlja le enega od možnih načinov za zagotavljanje optimalnih razmer v vašem počitniškem vozilu. Da bi zagotovili optimalne razmere, je pomembno, da upoštevate tudi druge možne nasvete.

V poletnem času avtodom parkirajte v senci, kar bo najbolj optimalno prispevalo k nižjim temperaturam v vročih poletnih dneh. Smiselno je, da že ob načrtovanju vašega dopusta, senco dodate med ključne elemente, ki naj jih zagotavlja vaš počitniški prostor. Najboljša izbira je seveda naravna senca, ki jo zagotavljajo drevesa. Z izbiro mesta, kjer bo vaš avtodom kraljeval v senci, boste poskrbeli za prijetne temperature, s tem pa seveda tudi vzdušje, znotraj in zunaj vašega avtodoma.

Senca seveda ni dovolj. Četudi izberete mesto s senco, je pomemben tudi način parkiranja. Pri tem pazite, da avtodom orientirate na način, da bodo največja okna obrnjena stran od smeri, od koder prihaja največ sonca.

Smiselna je tudi izbira parkirnih mest v bližini vode, še posebej v bližini rek. Verjetno se boste vprašali, zakaj? Odgovor je povsem enostaven – neposredna okolica rek (pa tudi sama reka) ima običajno prijetnejše temperature od okolice.

Da bi omejili dvig temperatur, je smiselno razmisliti tudi o tem, da ne kuhate v notranjosti avtodoma. Vse, kar želite narediti, lahko enostavno naredite zunaj avtodoma, ali pa si privoščite dopustniško razvajanje, ko drugi kuhajo za vas.

Seveda pa ne pozabite niti na tendo – seveda, če je še niste kupili. Ta vam bo pomagala pri tem, da bo vaš avtodom izpostavljen manjši količini toplote (to je zlasti pomembno, ko nimate izbire parkirnega mesta v senci in obrnjenega stran od sonca). Tenda pa vam bo pomagala tudi v primeru dežja, sočasno pa bo povečala prostor za varne dnevne aktivnosti.

 

tenda
Tenda poveča prostor za dnevne aktivnosti ter prispeva k nižjim temperaturam avtodoma.

Dometic klima za avtodome

Dometic je švedsko podjetje, ki sodi med glavne proizvajalce klim za avtodome in druga vozila. Proizvajajo klime različnih modelov, poleg tega pa proizvajajo tudi druge izdelke kot so tende, pohištvo za avtodome in različne klimatske naprave.

Njihove klime za avtodom sodijo med najbolj priljubljene vrste klim po vsem svetu, na voljo pa so različni modeli. Velika priljubljenost je posledica dejstva, da jo lahko namestite v katerikoli avtodom, saj zavzame zelo malo prostora in tehta samo 32 kilogramov. Klima je izredno tiha in ob delovanju ne povzroča nezaželenega hrupa, hkrati pa je ta klima tudi varčna in dodatno ne obremenjuje omrežja avtodoma.

Podobno kot večina sodobnih klim tudi ta vključuje daljinsko upravljanje, skupaj s klimo pa dobite tudi navodila in material za njeno montažo, ki je zelo enostavna. Klimo lahko vgradite v vse avtodome in kamp prikolice dolžine do 7,5 m (2200 W).

S pravo klimo boste na vaši poti končno zares uživali. Čeprav se zdi začetna investicija vanjo nepotrebna, pa vam zagotavljamo, da je ne boste nikoli obžalovali. Zakaj bi si pokvarili dopust, če se lahko na njem končno sprostite?