Sunday, 19 May 2024

Kako poteka uvoz vozil in na kaj morate biti pozorni?

uvoz vozil

Nalijmo si čistega vina in enkrat za vselej razčistimo – uvoz vozil je relativno zapleten proces, ki zahteva izkušenega kupca avtomobilov. Bolje rečeno, celo strokovnjaka, ki mu uvoz vozil in poznavanje zakonov predstavljata domači teren dela. Če za uvoz vozil izberete kakovostnega ponudnika, se bo vaša nočna mora hitro spremenila v najlepšo pravljico, saj ta način nakupa avtomobila prinaša tudi veliko prednosti. S pomočjo strokovne ekipe podjetja Rovando bo uvoz izbranega vozila enostaven, brez nepotrebnih in skritih stroškov, vi pa boste ob tem popolnoma brez skrbi.

uvoz vozil

Izberite le najboljšega ponudnika

Podjetje, ki ga izberete za uvoz vozil, mora biti v prvi vrsti transparentno. Le tako vam tekom procesa ne bodo nastajali nepotrebni visoki stroški, ki jih nekateri zelo radi prikrijejo v ‘drobnem tisku’. Ponudnik, ki bo za vas iz tujine pripeljal avtomobil, si mora prizadevati za zadovoljstvo svojih strank in kakovost same storitve. Zelo pomembno je dobro poznavanje zakonodaje, ki se dotika področja uvoza vozil.

Da se boste izognili vsej nepotrebni birokraciji se odločite le za najboljšega ponudnika. Ta bo namreč za vas opravil celoten postopek uvoza in vas o tem sproti tudi obveščal. Glede na vaše želje in potrebe za vas poiščejo popolno vozilo, preveri ustreznost prodajalca iz tujine in uredijo vse neprijetne, a nujno potrebne administrativne zadeve. V končni fazi postopka bdijo nad prevozom avtomobila do vas. Tako bo naročeno vozilo do svojega novega lastnika prišlo na popolnoma varen način. Na vas je odločitev, katerega ponudnika izberete za uvoz vozil. Pri izbiri bodite strpni, saj se lahko ob prenagli odločitvi hitro zgodi, da boste kupovali mačka v žaklju. Za svoj denar imate namreč pravico zahtevati le najboljše.

Zakaj izbrati uvoz vozil iz tujine

V zadnjih letih je uvoz vozil iz tujine postala že kar stalna praksa, ki nadomešča nakup avtomobila v Sloveniji. Glavni razlog je zagotovo dokaj omejen vozni park, saj v Sloveniji določena vozila sploh niso na voljo. Poleg tega so jekleni konjički iz tujine po večini bolje opremljeni, ohranjeni in kakovostnejši. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da boste za nakup vozila iz tujine velikokrat odšteli tudi do 30 % manj kot v Sloveniji. Najbolj priljubljena država za uvoz vozil je zagotovo Nemčija, ki še danes velja za sinonim kakovosti in zaupanja.

Ne glede na vse prednosti, ki jih odločitev za avto iz tujine prinese, pa se je potrebno zavedati tudi zahtevnosti samega postopka uvoza. Če želite nakup izpeljati sami, se morate zavedati številnih tveganj in pasti, na katere lahko naletite. Poleg tega pa gre za izredno zamudno odločitev. Vse to so razlogi, zaradi katerih se vse več Slovencev odloči za nakup avtomobila iz tujine preko posrednikov.

Kaj bo za vas storil posrednik

uvoz vozil 1

Ugotovili smo, da odločitev za nakup vozila iz tujine s pomočjo posrednika prihrani obilico dragocenega časa, denarja in nenazadnje tudi vaših živcev. Agent, ki prevzame vaš primer poskrbi, da se postopek uvoza vozila izpelje v celoti. S svojim strokovnim znanjem in izkušnjami bo namesto vas opravil pogovor in morebitna pogajanja s prodajalci. Saj veste, kako pravijo: noben avtomobil se še ni prodal po prvotno napisani ceni. Ko dosežejo dogovor, ki je sprejemljiv za obe strani, sledi preverjanje veljavnosti dokumentacije in porekla vozila. Nato je potrebno urediti plačilo vozila, njegov transport ter homologacijo. Pri uvozu vozila iz tujine je potrebno tudi plačilo davka na motorna vozila (DMV), za katerega vlogo prav tako odda posrednik.

S pomočjo ustreznega posrednika boste svoje sanjsko vozilo dobili veliko prej, kot če bi se postopka lotili sami. Vašega jeklenega konjička vam bo strokovnjak poiskal v približno petih dneh. Čas iskanja je sicer odvisen predvsem od specifikacij vozila in vaših želja. Sledi dogovor glede plačila in urejanje vse potrebne dokumentacije. V predvidoma treh tednih pa bo vaš novi jekleni konjiček že pri vas.

Z Rovando do sanjskega avtomobila

Nevednost in nepoznavanje trgovanja z avtomobili vodi do napačne miselnosti, da je uvoz vozil iz tujine veliko dražji in zamudnejši od nakupa avtomobila v Sloveniji. Dejansko je edini dodatni strošek, ki pri tem nastane strošek uvoza. Ker pa je v tujini kupljen avtomobil cenejši, se to pri končni ceni ne pozna kaj dosti. Če k temu prištejemo še dejstvo, da je v tujini izbira vozil pestrejša, modeli pa bolj kakovostni, lepše ohranjeni ter bolje vzdrževani, potem imamo odgovor na dlani – svoje sanjsko vozilo izberite v tujini.

Rovando vam pri tem pomaga s svojimi izkušenimi sodelavci in bogatim znanjem. Le dobro poznavanje avtomobilov za sam uvoz vozil še zdaleč ni dovolj. Potrebno je imeti veliko znanja s področja zakonodaje, saj ima vsaka država tudi svoje zakone, ki se lahko med seboj razlikujejo. Tu tudi največkrat pride do težav. Uskladitev zakonov je tako prvi korak k uspešnemu uvozu vozil.

Glavna država iz katere se Slovenci najpogosteje odločajo za nakup vozila je zagotovo Nemčija. Kot na marsikaterem drugem področju, je tudi pri avtomobilizmu Nemčija nesporni zmagovalec. Gre namreč za vodilnega evropskega proizvajalca vrhunskih vozil, ki se lahko pohvali s širokim voznim parkom. Tako boste kar najhitreje našli svojega sanjskega jeklenega konjička, ki ga boste lahko ponosno zapeljali po slovenskih cestah .