Tuesday, 25 Jun 2024

Litoželezna posoda za peko kruha za zlatorumeno in hrustljavo skorjico

Železna posoda se uporablja za pripravo hrane že dobrih 2500 let in v zadnjem času litoželezne posode spet postajajo vse popularnejše za kuhanje in peko. Dviguje se zavedanje, da so določeni novi materiali lahko škodljivi za zdravje in je njihova življenjska doba zelo kratka. V vseh bolje založenih trgovinah je litoželezna posoda za peko kruha prava zvezda, saj je zelo priljubljena pri ljubiteljih domačega kruha, ki prisegajo na zlatorumeno in hrustljavo skorjico.

Litoželezna posoda za peko kruha, zakaj bi jo uporabljali?

Ker so posode iz litega železa tako rekoč večne in jih je skoraj nemogoče izrabiti. Večina uporabnikov pravi, da z leti taka posoda pridobiva na kvaliteti, saj se površina izravna in zmehča, patina poskrbi za hitro peko, brez dodane maščobe. Lito železo zaradi svoje gostote velja za enega izmed najpočasnejših prevodnikov toplote, zato se posoda počasi segreva, a posledično to temperaturo drži dlje in enakomerno, prav zato je litoželezna posoda za peko kruha tako priljubljena med ljubitelji domačega kruha, saj se v njej kruh zapeče do zlatorjave barve, skorjica je hrustljava, sredica pa mehka. Za jemanje posode iz pečice ne pozabite uporabiti kakovostnih kuhinjskih rokavic, da se ne opečete. Če ste morda pomislili, da je železo strupeno, je skrb odveč. Posode so narejene iz železa, ki je s posebnim procesom vlito v kalupe. Prednost take posode je tudi to, da je večina narejena iz enega kosa in je zato še toliko bolj obstojno kot drugi kuhinjski pripomočki. Litoželezna posoda za peko kruha in ostali produkti so zgodovinsko gledano najstarejši pripomočki za kuhanje, ki se ob uporabi ne lupi.

Skrb za patino

Nova litoželezna posoda za peko kruha je že prepojena z zaščitnim slojem patine, ki preprečuje prijemanje za posodo in se čez čas spere, če jih pomivate z milom. Na splošno velja, da se na lito železo rado prime testo, če le to ni zaščiteno s tanko plastjo patine, ki jo najlažje ustvarite z redno uporabo. Patina nastane s pomočjo maščobe, ki se jo uporablja za vzdrževanje posode, ki sčasoma reagira z železom. Zato je vse skozi treba skrbeti za patino. To najlažje naredite tako, da jo po nekajkratni uporabi, dobro očistite in na novo premažete z zelo tankim slojem olja. Če boste redno skrbeli za plast patine, v posodo pred naslednjo peko ne bo treba dodajati maščobe.

Čiščenje posode

Strokovnjaki in redni uporabniki litoželeznih posod priporočajo, da se litoželezna posoda za peko kruha po uporabi ohladi in šele nato splakne s toplo vodo, če ne boste uporabljali mila, jo pred vsako uporabo dobro segrejte, da jo dezinficirate. Če boste uporabljali milo pa boste lažje odstranili morebitne ostanke na posodi in jo tako tudi dezinficirali. Po pomivanju posodo dobro osušite, da boste preprečili nastanek rje. A če se rja pojavi, ne skrbite preveč. Odstranite jo z jekleno gobico ali z zelo nežnim brusilnim papirjem.

ciscenje-posode

Vzdrževanje posode

Posodo segrejte na približno 100 °C. Vsekakor ne pretiravajte s temperaturo, da ne bi zažgali maščobe, s katero premažete posodo. Tanek sloj rastlinskega olja ali svinjske masti nanesite s pomočjo papirnate brisače. Litoželezna posoda za peko kruha naj se ohladi in potem spet obrišite s papirnato brisačo ostanke maščobe. Tako zdaj je posoda pripravljena za shranjevanje v suhem prostoru brez pokrova. Če je ne morete shraniti brez pokrova, pa lahko uporabite (rjavo) nevoskano papirnato vrečko za kruh in pokrijete s pokrovom. Vso odvečno vlago in olje v posodi bo vsrkal papir, da vaša posoda ne bo rjavela.

Kako v taki posodi speči kruh?

Približno pol ure pred peko kruha zaprt lonec postavite v pečico, ogreto na 230 stopinj. Lonec pazljivo vzemite iz pečice, ker je zelo vroč. Malce mu pomokajte dno in vanj položite hlebček kruha. Lonec s testom pokrijte in ponovno postavite v pečico. Kruh v zaprti posodi pecite približno 30 minut, potem pa še približno 15 minut brez pokrovke. Čas pečenja, ki je naveden, zadostuje za hlebček iz približno 500 g moke.

Litoželezna posoda za peko kruha tudi za pripravo druge vrste hrane

Še ena zelo odlična lastnost litoželezne posode je, da se lahko uporablja v pečici, na štedilniku, indukciji, žaru ali neposredno nad žerjavico. V primeru, da za pripravo jedi uporabljate stekleno ali keramično kuhalno površino, vedno dvigujte posodo, ko jo želite premakniti, da ne boste poškodovali kuhalne površine. Pred vsako uporabo posode jo je treba predhodno segreti, saj jo lahko nenadne temperaturne spremembe poškodujejo na mikroskopski ravni, kar pa bi pomenilo, da ste ji po nepotrebnem skrajšali življenjsko dobo. Litoželezna posoda za peko kruha je lahko tudi posoda za peko različnih vrst mesa, krompirja, rib ali za kuhanje različnih juh. V primeru, da kuhate v litoželezni posodi, za mešanje ne uporabljajte železnih pripomočkov. Prav tako se je priporočljivo izogibati kuhanje kisle hrane v taki posodi, saj le ta reagira z železom in spremeni barvo posode. Prav tako ostankov hrane ne puščajte v litoželezni posodi, saj ob prisotnosti vlage rada rjavi. Zaradi svoje vsestranske uporabe vam bo prihranila precej časa in denarja.

Kaj pa cena?

Litoželezna posoda za peko kruha je dražja od ostalih posod, a zavedajte se, da bo ena sama posoda služila svojemu namenu še vašim vnukom. Zato cena med 50 in 100 € ni visoka, če je njena življenjska doba tudi do 200 let.