Tuesday, 25 Jun 2024

Mini stretch folija – kje vse lahko pride prav?

Mini stretch folija

Če vas vprašamo, na kakšen način ovijate pripravljena živila, je vaša prva misel zagotovo mini stretch folija.  Tudi mi se strinjamo z vami, saj gre za pripomoček, ki je sila uporaben, pa ne le v gospodinjstvu, saj je njegova uporabna vrednost široka. Kakšna se sprašujete? Ostanite z nami in izvedeli boste.

Kaj sploh je mini stretch folija?

Stretch folija, ki jo poznamo tudi pod drugimi izrazi kot so ovijalna folija, raztegljiva folija, povijalna folija in podobno, se plastičen produkt izdelan iz linearnega polietilena nizke gostote. Proces v katerem nastaja se imenuje ekstrudiranje.

Mini stretch folija poimenuje enako spojino oziroma film, le da se mini stretch folija nahaja na rolicah manjših dimenzij – odvisno od potreb in želja kupa. Pri tem se lahko prilagodi različne lastnosti – od širine rolice, dolžine navitja, barve folije, načini pakiranja in podobno. Mini stretch folija je, kot že ima samo pove, na voljo v manjših dimenzijah, ki omogočajo ročno rokovanje, zaradi česar so uporabne tako v industriji kot v gospodinjstvu.

 

Mini stretch folija
Mini stretch folija je vsestransko uporabna tudi v gospodinjstvu.

 

Uporabna vrednost stretch folije

Mini stretch folija je folija, ki je uporabna v različnih industrijskih procesih, pri čemer njena uporaba pomembno prispeva k zmanjšanju poškodb pri transportu najrazličnejših proizvodov. Med transportom se lahko namreč izdelki poškodujejo na najrazličnejše načine – ker tovor, ki je zaščiten s stretch folijo, stoji bolj tesno skupaj in se tesno prilega palet, zato se med transportom ne premika. Na ta način zagotovite varen transport in skladiščenje. Prav tako mini stretch folija deluje kot zaščita vaših proizvodov pred zunanjimi vplivi kot so prah, umazanija in vlaga.

Med glavne prednosti uporabe sodijo trajnostne značilnosti stretch folije, saj lahko to vrsto folije recikliramo. Prav tako je velika cenovna dostopnost te oblike pakiranja, ki je v primerjavi z ostalimi vrstami pakiranja med najcenejšimi.

Izbira stretch folije

V osnovi ločimo stretch folijo za ročno in strojno ovijanje. Strojno ovijanje je primerno za vse, ki ovijate velike količine transporta, s strojnim ovijanjem so povezani tudi nižji stroški materiala, saj je izkoristek večji kot pri ročnem ovijanju, ko porabimo več materiala. Prav tako je strojno ovijanje hitreje, učinkovitejše in enostavnejše. Strojne role so večje, v primerjavi z ročnimi rolami, ki so običajno manjše in tehtajo do 5 kilogramov.

O tem, katero stretch folijo izbrati boste morali razmisliti sami glede na lastne želje in potrebe. Na voljo so različne debeline, širine, razteznosti, barve in razteznosti tulcev. Prav tako lahko izbirate med pakiranji rol v kartonske škatle ali palete.

Skrb za okolje

Čeprav se mnogim zdi, da uporaba stretch folije prekomerno (negativno) vpliva na okolje to ni nujno res. Folija je namreč dejansko produkt, ki ga lahko recikliramo, zato jo že v podjetjih zbirajo povsem ločeno, zanje pa poskrbijo podjetja, ki se ukvarjajo z odpadki.

Dodatno je potrebno izpostaviti, da gre proizvodnja te folije v smer tanjšanja debeline folije. Pri tem se porabi bistveno manj naftne smole, kar ugodno vpliva tako na trajnostno rabo (fosilnih, neobnovljivih) virov, zmanjša vpliv na okolje, prav tako pa je proizvodnja teh produktov cenejša in zato kupcem lažje dostopna. Ker so folije tanke, zavzemaj manj transportnega in skladiščnega prostora.

Če vas skrbi, da bi bili zaradi tanjše folije vaši proizvodi v nevarnosti ali nezaščiteni, vas takoj potolažimo – sodobne folije namreč definira mnogoslojnost. Ta zagotavlja prvovrsten oprijem, odpornost pred trganjem ter na ta način zagotavlja varnost vaših palet.

 

lokalna hrana
Z lastnim rastlinjakom poskrbite za lastno pridelavo hrane.

 

Zelena ideja

Stretch folija in njena uporabna vrednost za mnoge predstavlja izziv. Danes vam predstavljamo zeleno idejo – rastlinjak izdelan s pomočjo stretch folije. Omenili smo že, da je stretch folija trajnostno naravnan proizvod, zato ga je smiselno uporabljati v smeri trajnosti tudi doma.

Enostaven projekt izdelave zelenega rastlinjaka poljubnih dimenzij bo zagotovil dovolj prostora za vaše rastline. Projekt je enostaven za izdelavo, zato se ga lahko lotite skupaj z otroki in jim predstavite pomen lastne domače pridelave sadja in zelenjave – ker lahko trajnostno naravnanost privzgojimo že zelo zgodaj. Dodatna prednost uporabe stretch folije je enostavna dostopnost do folije in cenovna dostopnost materiala. Da boste še bolj trajnostno naravnani za izdelavo okvirja uporabite lesen material, lahko pa se odločite tudi za reciklažo drugih materialov – odvisno od vaših želja in ambicij.

Postopek izdelave:

  1. Izdelava lesenega okvirja, ki ga prilagodite želenim dimenzijam vašega rastlinjaka.
  2. Da bi zaščitili lesene okvirje pred vlago in umazanijo, predlagamo, da s tankim slojem stretch folije zaščitite tudi celoten okvir.
  3. Nato začnite z ovijanjem odprtih površin okvirja. Pri tem poskrbite, da začnete pri spodnjem delu, nato pa preidite proti višjim. Prav tako poskrbite, da so začetki folije vedno obrnjeni na notranjo stran, da preprečite vetru pretrganje folije. (priporočljivo je, da si v tej fazi priskrbite pomoč, saj boste sami korak težko izvedli). Za delo uporabite folijo poljubne širine, če uporabljate folije manjše širine, poskrbite, da se spodnji in zgornji sloj folije dobro prekrivata. Postopek ponavljate, da prekrijete vse okvirje.
  4. Na koncu sledi še sestavljanje in postavitev rastlinjaka.

Stretch folija, ki ovija rastlinjak bo poskrbela za zaščito vaših pridelkov pred umazanijo, hkrati pa poskrbela za toplo in vlažno ozračje, v katerem bodo vaše rastline optimalno rastle.