Sunday, 19 May 2024

Rezervni deli – kaj sploh so in kako do njih?

rezervni deli

Vsakodnevna uporaba najrazličnejših pripomočkov, orodij, pa tudi vozil, povečuje tveganje za okvare njihovih posameznih delov ali pa celote. Ob okvari manjših naprav le redko pomislimo, da bi se lotili njihovega popravila, nekoliko drugače je pri večjih napravah in vozilih. Tam rezervni deli postanejo prva izbira številnih uporabnikov, ki omogoča nadaljnjo uporabo naprave, hkrati pa lahko zamenjava delov vpliva tudi na njihovo tržno vrednost.

Rezervni deli – kako do njih?

Vsako vozilo predstavlja za lastnika velik ponos, hkrati pa tudi finančni zalogaj. Redno vzdrževanje (notranje in zunanje) vozila je osnova, ki vodi v daljšo življenjsko dobo vozila, hkrati pa zagotavlja možnost enostavnih popravil s čim manjšimi finančnimi vložki.

V času slabše epidemiološke podobe je pri nas in v svetu zacvetela spletna trgovina. Če je še nekaj let nazaj veljalo, da se večina uporabnikov po nakupe odpravi v fizično trgovino, se zadnji dve leti močno povečuje delež spletnih nakupov. K temu seveda prispevajo tudi vse bolj poostreni ukrepi zagotavljanja informacij glede bolezenskega stanja posameznika. Spletni nakupi so enostavna rešitev, ki jo opravimo iz naslonjača doma, pri tem pa po nepotrebnem ne kupujem neuporabnih izdelkov, ki jih sicer med sprehodom v trgovini zagledamo.

 

rezervni deli
Med rezervne dele vozil uvrščamo najrazličnejše dele, ki so enostavno dostopni tudi na spletu.

 

Podobno kot cveti celotna spletna trgovina v splošnem, kjer prednjačijo spletne trgovine z oblačili, v zadnjem času vse večji delež predstavljajo tudi spletne trgovine s tehničnimi izdelki, pa tudi rezervnimi deli. Če je nekoč veljalo, da so rezervne dele vozil zagotavljali mehaniki, se danes vse več lastnikov vozil odloča za samostojen nakup preko spleta. To seveda ne preseneča – taki nakupi so namreč zelo enostavni, informacije, ki jih potrebujete pa lahko preberete v navodilih proizvajalca vašega avtomobila. V večini boste morali vedeti le, kateri rezervni deli so tisti, ki jih potrebujete ter katero znamko in tip vozila vozite. Na koncu se odločite še za način plačila in način dostave ter počakate, da izdelek pride do vas. Enostavno, da enostavneje skoraj ne gre.

Rezervne dele lahko potem v vozilu nameščate sami ali pa ob podpori strokovnjaka. V vsakem primeru boste z nakupom privarčevali, saj vas bo nakup rezervnih delov pri mehaniku zagotovo stal več. O načinu namestitve rezervnega dela se najlažje odločite na osnovi tega, za katero vrsto rezervnega dela gre.

Rezervni deli vozil

Rezervni deli vozil vključujejo najrazličnejše dele vašega vozila. Od svetil, kamor prištevamo žaromete, zadnje luči, smernike, meglenke, odsevnike, pozicijske luči in svetila za osvetlitev tablic, do ogledal in stekel. Med slednje sodijo vetrobranska stekla, posode tekočine za pranje stekla, šobe za pranje stekla in tesnila.

V primeru prometnih nesreč ali poškodb, ki nastanejo, zaradi drugih vzrokov, boste zagotovo spraševali po blatnikih, odbijačih in maskah, v ponudbi rezervnih delov pa najdete tudi nosilce in rezervne dele varnostnih sistemov.

Pri okvarah zavornih sistemov, vzmetenja, sklopke, krmilnega gonila, pogonskih osi, menjalnika, črpalk, filtrov, jermenskih pogonov, izpušnega sistema ter hladilnega sistema priporočamo, da se pred nakupom rezervnih delov vsaj posvetujete s svojim mehanikom, da boste vedeli, kaj morate naročiti. Sklepamo namreč, da se teh popravil sami ne boste lotili, saj te menjave zahtevajo nekoliko več strokovnega znanja, predvsem pa izkušenj.

 

zimske verige
Zimske verige so rezervni deli, ki jih morate imeti v vozilu, če nimate nameščenih zimskih gum.

 

Ali lahko na spletu nabavim dodatno opremo vozila?

Seveda. Sami lahko zelo enostavno poskrbite tako za nakup in namestitev dodatne opreme, kamor prištevamo dolivanje motornega olja, zamenjavo avto žarnic (čeprav je tudi te včasih lažje zamenjati pri mehaniku, kamor pridemo z nabavljenim izdelkom), zamenjavo brisalcev, pnevmatik in platišč in akumulatorja.

Med dodatno opremo sodi tudi obvezna oprema vozila, kamor sodi prva pomoč, kompleti žarnic, trikotni odsevnik, set za menjavo gume, v zimskem času pa med obvezno opremo sodijo tudi snežne verige v kolikor vaše vozilo nima nameščenih zimskih gum. V kolikor obvezne opreme v svojem vozilu med kontrolo vozila, ki jo izvajajo policisti, nimate, boste finančno sankcionirani. V končni fazi gre za vašo varnost in varnost ostalih udeležencev prometa.