Thursday, 29 Feb 2024

Pametna izbira: primerjava ALU in PVC ograje za vaš dom

ograje

Kako izbrati pravo ograjo, ki ob obdajala vaš dom? Izbira je odvisna od več dejavnikov, ki jih morate upoštevati, ko kupujete pravo ograjo zase. Med njimi je gotovo material, iz katerega je ograja izdelana. Ograje, ki so nam danes na voljo, so izdelane iz različnih materialov, med najpogosteje uporabljanima pa sta aluminij in PVC. Vsak od teh materialov ima svoje prednosti in svoje slabosti oziroma je primeren za uporabo v različnih okoliščinah. Odvisno od tega, česa si želi uporabnik. V besedilu, ki je pred vami, si bomo pogledali, kdaj izbrati ALU ograje in kdaj so PVC ograje boljša izbira za vaš dom. Če želite biti prepričani, da boste dobro izbrali, berite dalje.

ograje

V Sloveniji takšna ali drugačna ograja obdaja skoraj vsako hišo. Z njimi preprečujemo dostop do svojega doma nepovabljenim gostom (živalskim in človeškim), se izogibamo radovednim očesom sosedov. Služijo lahko kot zvočna izolacija ali mečejo senco na naše dvorišče, ograje predstavljajo estetski element doma. Poleg tega pa z njimi označujemo svoje »ozemlje«. Pravzaprav so ograje nastale kot nadomestek obrambnih jarkov in segajo že v čase Starih Grkov, ki so osvojeno ozemlje označevali z ograjami. Najdaljši primerek ograje pa se danes nahaja v Avstraliji. 5613 km dolgo ograjo so postavili, da bi preprečevala dostop dingom na območje celine, kjer ljudje za preživetje redijo ovce. Tako imenovana »Dingo fence« je deloma mrežasta, deloma pa električna ograja. V tem članku pa se bomo posvetili predvsem ograjam, izdelanim iz aluminija (ALU) in polivinilklorida (PVC).

Vsak od teh materialov ima svoje prednosti in slabosti. Oziroma, bolje rečeno, vsak od njiju je bolj primeren v določenih situacijah. V glavnem je to, kateri material bomo izbrali, odvisno predvsem od nas, kupcev, in naših preferenc.

PVC ali aluminij? Kateri material izbrati?

Če se odločamo, ali bomo izbrali PVC ali aluminijaste ograje, cena govori v prid prvim.

Ko pomislimo na besedo ograja, nam na misel najverjetneje najprej pridejo mejniki, ki dvorišče ali vrt hiše ločujejo od sosedove zemlje, vendar so ograje prisotne tudi na balkonih in terasah. Najdemo pa jih celo v hišah in stanovanjih, kjer preprečujejo neprijetne in celo nevarne padce s stopnišč in galerij. Nekateri od materialov so bolj primerni za zunanje, drugi za notranje ograje, tretji pa so odlična izbira za izdelavo tako zunanjih kot notranjih ograj.

Tako PVC kot ALU ograje so na voljo v več različnih slogih in lahko tudi posnemajo ograje v drugih materialih. ALU ograja je tako lahko odličen, a cenejši nadomestek za čudovito, a izredno drago ograjo iz kovanega železa, PVC ograjo pa lahko dobimo tudi v videzu lesa, a z veliko večjo trpežnostjo in po nižji ceni. Tako ALU kot PVC ograje lahko enostavno čistite z vodo in gospodinjskimi pripomočki za čiščenje. Nobena od njiju ne bo potrebovala rednega ponovnega barvanja, kot ga na primer potrebuje ograja iz lesa. Oba materiala imata namreč več let garancije na barvo.

Če vas skrbi zasebnost, se lahko mirne duše odločite za kateregakoli od materialov. Tako aluminijaste kot PVC ograje je mogoče izdelati povsem po meri, kar pomeni, da je višina in širina letvic odvisna od vaših preferenc. Obe vrsti ograj sta lahko dokaj neopazni ali pa tvorita zid, skozi katerega ni mogoče videti.

ALU ograje so zmagovalke, kar se tiče odpornosti na poškodbe

Ograje so na voljo v različnih materialih, višinah, širinah, izgledih… Podrobno preučite prednosti in slabosti ter dobro razmislite o svojih željah, preden izberete.

Aluminij je, čeprav gre za eno najlažjih kovin, še vedno precej močnejši od PVC-ja, zato nudi tudi  precej večjo zaščito pred nepovabljenimi gosti. Seveda je z odločnostjo in pravimi orodji mogoče preplezati skoraj vsako ograjo, a je Slovenija relativno varna država, kjer skrb za varnost ni tako pereča kot v drugih državah in za večino uporabnikov je moč vzdržljivost PVC ograje tako povsem dovolj.

Aluminij je material, ki ga je mogoče večkrat reciklirati, zato je okolju bolj prijazen od plastike. V primeru aluminijaste ograje cena seže višje kot pri plastičnih ograjah. ALU ograja stane nekje med 75 in 125 evrov na tekoči meter, mogoče pa jo je izdelati tudi v kombinaciji z drugimi materiali, kot je na primer steklo.

V PVC ograje se umazanija ne zažre

Tako kot ALU ograje so tudi ograje iz PVC-ja izjemno enostavne za vzdrževanje. Plastika ni porozen material, zato morebitna umazanija ne more pronicati vanjo in se zažreti v mikroskopsko majhne luknjice in utore. Pri ograjah iz materialov, kakršen je na primer les, je skrb ravno ta – ne glede na to, kako pogosto jo čistimo, se bo sčasoma vanjo zažiralo vse več umazanije, za to je popolna prenova potrebna vsaj na vsakih nekaj let. PVC ograje so manj okolju prijazne od aluminijastih, saj je slednji material primeren za reciklažo, reciklirani PVC pa je bolj nagnjen k bledenju in rumenenju, zato se nakup ograj iz reciklirane PVC plastike ne priporoča.

Ko primerjamo PVC in aluminijaste ograje, cena govori v prid PVC-ju. Tekoči meter PVC ograj namreč stane med 60 in 90 evrov. Čeprav sta aluminijasta in PVC ograja po vzdržljivosti primerljivi, pa je slednji material še vedno bolj občutljiv na ekstremne vremenske razmere, saj lahko v teh tudi popoka.

Na podlagi česa izbiramo ograjo?

PVC ograje, ALU ograje, les … Kako vemo katero ograjo izbrati, da bo najbolje služila svojemu namenu? Pri izbiri ograje moramo biti pozorni kar na nekaj stvari. Najprej moramo vedeti, ali izbiramo notranjo ali zunanjo ograjo, saj bo  to močno vplivalo na izbiro materiala. Les, na primer, je primernejši za notranje ograje, medtem ko sta PVC in aluminij primerna tudi za izdelavo zunanjih ograj, saj sta veliko bolj odporna na vremenske razmere. Nadalje si moramo priznati, koliko dela smo pripravljeni vlagati v to, da bo ograja lepa tudi po mnogih letih uporabe. Kot smo omenili, les namreč zahteva več vzdrževanja kot aluminij in PVC, ki sta oba zelo trpežna materiala. Leseno ograjo bomo morali namreč na vsakih nekaj let zaradi obrabe prebarvati, medtem ko sta aluminij in PVC barvana z barvo, ki ne more kar odstopiti, ju je pa ravno zato težje na novo prebarvati, če bi se po nekaj letih stare barve naveličali. Če izbirate med PVC in ALU ograjo, pa so slednje na voljo v več barvah.

Če govorimo o ograji, s katero bomo zamejili svoje dvorišče, moramo razmisliti tudi o dvoriščnih vratih.

Katera so najcenejša dvoriščna vrata?

Če boste izbrali najcenejša dvoriščna vrata, si jih boste morali odpirati in zapirati sami. Ne mislite le na ceno, temveč tudi na svoje udobje.

Cena dvoriščnih vrat se niha glede na različne dejavnike. Najcenejša dvoriščna vrata so najpreprostejša, saj niso avtomatska in vam torej ni potrebno doplačevati za elektromotor in krmilnik, vendar vam lahko avtomatska vrata močno olajšajo prihode in odhode. Tudi to, ali boste izbrali teleskopska vrata, drsna vrata, eno-ali dvokrilna ali samonosna dvoriščna vrata, bo vplivalo na njihovo ceno. Seveda pa bo cena odvisna tudi od razpona vrat. Na mestu je torej razmislek, ali boste pri izbiri dvoriščnih vrat gledali samo na ceno ali boste upoštevali tudi to, kakšna vrata bi vam zadeve najbolj olajšala.

Zdaj veste, kakšne so prednosti in kakšne slabosti imajo plastične in aluminijaste ograje, cena in razlike v njej so vam jasne, veste pa tudi, kaj vpliva na ceno dvoriščnih vrat. Kje pa boste opravili nakup vsega tega?

Po PVC in ALU ograje ter PVC dvoriščna vrata v podjetje Givos

Tako PVC kot ALU ograje, pa tudi dvoriščna vrata visoke kakovosti lahko dobite v podjetju GIVOS. GIVOS d.o.o. je podjetje, ustanovljeno leta 2000, katerega sedež se nahaja v Naklem, v Srednji vasi pri Šenčurju pa imajo prodajo izdelkov, delavnico in skladišče. Primarno se ukvarjajo z izdelavo s PVC vrtnih in balkonskih ograj in izdelavo PVC vrtnih in dvoriščnih vrat, izdelajo pa vam lahko tudi PVC napušč na hiši ali poslovni stavbi. Seveda nudijo tudi ALU ograje. Za svoje izdelke nudijo večletno garancijo, saj verjamejo v njihovo obstojnost. Poleg ponudbe samih izdelkov strankam ponujajo tudi svetovanje, tako da je lahko vsakdo ob nakupu ograje ali drugega izdelka prepričan, da se je res dobro odločil.

Katero ograjo boste torej izbrali?

Boste za svoj dom izbrali PVC ali aluminijasto ograjo? Obe se ponašata z izjemno trpežnostjo, za katero pa vam ne bo treba pregloboko seči v žep. Oba materiala sta na voljo v različnih barvah, tako da se prilegata prav k vsakemu domu, poleg tega pa sta bolj odporna na vremenske vplive kot na primer les, tako da se ograje iz aluminija in polivinilklorida vse bolj uporabljajo zunaj. Če primerjamo plastične in aluminijaste ograje, cena govori v prid PVC ograjam, vendar je ALU ograja trdnejša in kot takšna bolj primerna za preprečevanje dostopa nepovabljenim gostom. Prav zaradi trpežnosti in dejstva, da so tako PVC ograje kot ALU ograje izjemno enostavne za vzdrževanje (oziroma vzdrževanja skorajda ne zahtevajo), pa je v obeh primerih ograja investicija, ki se vam na dolgi rok še kako izplača. Zdaj, ko ste se poglobili v prednosti in slabosti obeh materialov, gotovo že dobro veste, kakšna bo vaša odločitev. Obiščite spletno stran podjetja GIVOS. Kot podlaga za odločitev, kakšno ograjo bi imeli, naj vam služi njihova spletna trgovina. PVC ograje in ALU ograje, ki jih ponujajo, so visoke kakovosti in bodo gotovo ustrezale vašim željam in zahtevam.