Thursday, 29 Feb 2024

Opornice so nepogrešljivi pripomočki za premagovanje mišično-skeletnih težav

Opornice

V sodobnem svetu, kjer se tempo življenja hitro spreminja, se vse več ljudi srečuje z mišično-skeletnimi težavami. Poškodbe, obrabe ali degenerativne bolezni lahko močno vplivajo na našo sposobnost gibanja in kakovost življenja. Na srečo pa obstajajo rešitve, ki nam te težave pomagajo obvladovati ter pospešiti proces okrevanja.

In nepogrešljiv pripomoček za lajšanje različnih težav ter zagotavljanje opore in stabilnosti prizadetim delom telesa so opornice. Služijo nam lahko kot zvesti spremljevalci, ki nas varujejo in nam pomagajo pri premagovanju izzivov, ki jih prinašajo poškodbe ali bolečine v mišicah, sklepih ter kosteh.

Ta članek je namenjen pregledu in razumevanju opornic ter njihovega vpliva na naše telo in dobro počutje. Raziskali bomo, kaj so opornice in kako delujejo, ter podrobneje spoznali njihovo vsestranskost pri različnih mišično-skeletnih težavah.

Kaj so opornice

Ne glede na to, ali se spopadate z akutno poškodbo, kronično boleznijo ali preprosto iščete način za preprečevanje poškodb pri športnih dejavnostih, opornice predstavljajo nepogrešljivo orodje za izboljšanje in ohranjanje našega mišično-skeletnega zdravja.

Glavna funkcija opornic je zagotavljanje podpore in kompresije prizadetemu območju ter preprečevanje neželenih gibov, ki bi lahko poslabšali poškodbo ali povzročili nelagodje. Poleg lahko ti pripomočki pomagajo razbremeniti prizadete dele telesa, zmanjšajo otekline, izboljšajo držo, povečajo stabilnost in spodbujajo pravilno poravnavo sklepov.

Gre torej za pripomočke, ki jih lahko uporabljamo za različne vrste telesnih težav. Njihove vloge so:

 • Uravnavanje in korekcija položaja določenega dela telesa
 • Opora, stabilizacija ter zaščita sklepov, mišic ali kosti
 • Podpora pri rehabilitaciji po poškodbah in operacijah
 • Zmanjševanje bolečine in otekline
 • Podpora pri športnih aktivnostih
 • Preventiva pred nepravilnimi gibi

Uporaba

Z opornicami pripomoremo k rehabilitaciji po poškodbah ali operativnih posegih

Uporabljamo jih lahko za različne mišično-skeletne težave in poškodbe:

 • zvini
 • izpahi
 • zlomi
 • artritis
 • teniški komolec
 • sindrom karpalnega kanala
 • težave s hrbtenico, koleni, rameni

Pomembno je omeniti, da je uporaba opornic odvisna od vrste in resnosti poškodbe ter priporočil zdravnika ali fizioterapevta. Pravilna uporaba opornic in dosledno upoštevanje navodil lahko pomagata pri okrevanju in vrnitvi k normalnim aktivnostim.

Opornice so lahko izdelane iz različnih materialov, kot so trda plastika, kovina, guma, elastični materiali ali kombinacija le-teh. Nekatere so prilagodljive in omogočajo nekaj gibanja, medtem ko druge zagotavljajo boljšo stabilnost in omejujejo gibljivost.

Vrste opornic

Glede na specifično težavo ali poškodbo obstajajo različne vrste opornic, prilagojene za določen del telesa. Na primer, opornice lahko uporabljamo za zapestje, koleno, gleženj, hrbtenico, rame, komolec, prste ali druge dele telesa.

Kolenske

Te opornice služijo kot pripomoček za podporo in stabilizacijo kolenskega sklepa in se uporabljajo pri poškodbah kolena, meniskusa, artrozi ali po operativnih poseg ter lateralni nestabilnosti kolena.

Opornice za gležnje

Te opornice so nepogrešljiv pripomoček za stabilizacijo gležnja ali lajšanje bolečin, ki so posledica preteklih poškodb sklepa.

Gležnju zagotavljajo čvrsto oporo, kar se odraža v občutku varnejšega ter bolj sigurnega koraka. Pri tem tudi lajšajo bolečino in nudijo oporo mišicam ter vezem.

So tudi izredno elastične, primerne za pranje in namenjene večkratni uporabi. Zato so nepogrešljiv pripomoček pri raznih poškodbah gležnja, še posebej pa pri oslabljenih vezeh ali po operativnih posegih tega sklepa.

Zapestne

Služijo stabilizaciji zapestja in največkrat se jih uporablja pri težavah s sindromom karpalnega kanala. To stanje je pogosto predvsem pri poklicih, ki pri svojem delu intenzivno uporabljajo roke in zapestja (pisarniška dela, delo za računalnikom, določene proizvodnje).

Karpalni sindrom ima različne simptome: mravljinčenje in/ali bolečine v dlani ali podlakti ter šibkost dlani. Uporaba opornice je običajno prva terapija za zdravljenje, njena uporaba pa se svetuje predvsem ponoči.

Tako kot ostale opornice, se tudi zapestna običajno uporablja po operacijah ali poškodbah in obrabah zapestnega sklepa.

Opornice za prste

Nudijo stabilizacijo in oporo prstom, pri tem pa omogočajo gibanje v zapestnem sklepu. Veljajo za zelo udobne za nošenje in na voljo so za vseh pet prstov roke.

Poškodovani ali oboleli sklepi za okrevanje potrebujejo ustrezno stabilizacijo

Hrbtne

Služijo opori in stabilizaciji hrbtenice, pri tem pa obstajajo različne vrste:

 • ledvene (podpirajo in zmanjšujejo bolečine v spodnjem delu hrbta)
 • prsne (za korekcijo drže)
 • opornice cele hrbtenice (oporo nudijo celotni hrbtenici, uporablja se jih pri kompresijskih zlomih vretenc ali imobilizaciji po operacijah)

Trebušne

Te opornice podpirajo šibko trebušno steno, uporabljajo pa se lahko po operativnem posegu kile, saj z zmanjševanjem pritiska na trebušno steno lajšajo proces celjenja in rehabilitacije.

Ramenske

So medicinski pripomoček, ki ramenskemu sklepu nudi oporo in stabilizacijo. To so lahko navadne trikotne rute ali pa bolj zapletene opornice, ki zagotavljajo razbremenitev ramenskega sklepa. Pri tem omogočajo točno določen položaj rame, ki je potreben po poškodbah, operaciji ali izpahu.

Komolčne

Uporabljajo se za podporo roki in stabilizacijo komolčnega sklepa. S tem pripomorejo k celjenju različnih poškodb. Na voljo so kot pestovalne rute ali komolčniki, ki lahko segajo čez celoten sklep ali pa so nameščene le kot trak pod sklepom.

Ne glede na to, ali se spopadate z bolečino v kolenu, nestabilnostjo gležnja ali poškodbo zapestja, izbira prave pravega pripomočka za oporo je ključna za zagotavljanje ustrezne stabilizacije. Pri izbiri je pomembno upoštevati individualne potrebe, vrsto poškodbe, priporočila zdravnika ter seveda kakovost in prilagodljivost izdelka. Pri nakupu preverite tudi kakovost materialov in njihovo udobje.

Če se spopadate s kakršnimi koli sklepnimi ali mišičnimi težavami, ne oklevajte – opornice so tu, da vam pomagajo na poti do okrevanja, izboljšanja gibljivosti in zmanjšanja bolečin. S pomočjo njihove uporabe boste lahko ponovno uživali v aktivnostih, ki jih imate radi, občutili večje udobje ter povečali svojo sposobnost gibanja. Obiščite trgovino Medikem in začnite svojo pot do okrevanja že danes.