Tuesday, 16 Apr 2024

Mariborsko Pohorje, največje slovensko smučišče

mariborsko pohorje

Mariborsko Pohorje je najbolj obiskano med zimskim časom, saj velja za največje smučišče v Sloveniji. Obiskano pa je tudi poleti in v drugih dveh letnih časih, saj je Mariborsko Pohorje zanimivo tudi za tiste, ki se radi gibate v naravi. Mariborsko Pohorje pa nam ne ponuja samo smučanja in plarinarjenja, ampak še kakšno drugo aktivnost, ki jo bom omenila.

Mariborsko Pohorje najdemo v severovzhodni Sloveniji, bolj natančno nad čudovitim mestom Maribor. Nahaja sem na planoti Pohorje, ki obsega dele med reko Dravo  in Dravsko- Ptujskim poljem. Sega tudi vse do Dravograda in Slovenj Gradca in do Maribora ter Slovenjskih Konjic. Največji vrh Pohorja pa je Črni vrh, ki je visok 1543 metrov.

Mariborsko Pohorje nam nudi veliko, kot so jezera in slapovi, veliko Mariborskega Pohorja pa je poraščenega z gozdom, zato imamo tukaj veliko sence. Mariborsko Pohorje pa nam zraven smučanja pozimi, nudijo tudi poletne aktivnosti, kot so pohodništvo, adrenalinski park, poletne sanke in gorsko- kolesarski bike park.

Mariborsko-Pohorje

Kako do Mariborskega Pohorja?

z avtom se moramo najprej zapeljati v Maribor in od tam sledimo oznakam Mariborsko Pohorje.

Lahko pa se do vznožja zapeljete z mestnim avtobusom številka 6. Na njem piše Vzpenjača. Za tiste, ki nimate mesečne ali kakšne drugačne karte za avtobus, boste na avtobusi za vozovnico plačali 2,20 EUR za eno smer.

 

Mariborsko Pohorje pozimi

Je našo največje in najstarejše smučišče. Površina celotnega smučišča je 250 hektarjev. Lahko izbiramo med lahkimi, srednje težkimi in težkimi progami. Lahke rpoge so dolge 41,5 kilometra, srednje težke 13 kilometra in težke samo 5 kilometrov. Dnevna vozovnica za odrasle stane 31 EUR. Na Mariborskem Pohorju najdete gondole, sedežnice in vlečnice.

Adrenalinski park Mariborsko Pohorje

Ja tudi adrenalinski park lahko najdete tukaj. Priporočam iz lastnih izkušenj vsem, ki hočete doživeti adrenalin oziroma tistim, ki adrenalin obožujete. V adrenalinskem parku se lahko zazibate z orjaško gugalnico in se povpnete na 8 meterski leseni drog. Vsem, ki se bojite višine bo pri obeh atrakcijah  ˝srce skočilo v hlače˝.

 Od tukaj pa se v dolino lahko spustite z poletnimi sankami. Tudi to je pravo adrenalinsko doživetje. Tudi tukaj bo srce nekaterim pohitreno utripalo. Cena za eno vožnjo za otroke do 14. Leta starosti je 5 EUR, za 3 vožnje 10 EUR in za pet voženj 15 EUR. Odrasle ena vožnja stane 7 EUR, 3 vožnje 14 EUR in pa 5 voženj 20 EUR. Otroci do 7. Leta se lahko s sankami zapeljejo samo z odraslim. Sankanje je odprto vsak dan med 16. in 19. uro in v nedeljo med 11. in 19. uro.

V dolino pa se lahko spustite tudi s posebnim skirojem, imenovanim Monster Roller.

Mariborsko-Pohorje-2

Kolesarski park Pohorje

Park je primeren za vse, ki obožujete gorsko kolesarjenje. Ponujajo vam 5 prog, ki so skupaj dolge 12 kilometrov. Najamete si lahko tudi osebnega učitelja gorskega kolesarjenja.

Kje se lahko do sitega najemo?

Na trikotni jasi si lahko naročimo Pohorsko omleto, enolončnice ali pa jedi iz žara. Trikotna jasa je čist na vrhu Mariborskega Pohorja, zato je od tu tudi lep razgled na Maribor in še kam dlje.

Prenočišča

Prenočišč je na celotnem Pohorju kar nekaj. Saj se tukaj nahaja veliko koč. Pod Mariborskim Pohorjem je tudi hotel. Drugače pa v samem mestu Maribor najdete veliko možnosti za prenočiti. Splača se vam, da v teh krajih ostanete več dni in doživite Mariborsko Pohorje v celoti.

Kaj si še ogledati v okolici?

Tukaj je mesto Maribor, ki ne sme zamuditi vašega ogleda. Je drugo največje mesto v Sloveniji. Zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati: Stara trta, Mariborski otok, Trije ribniki, ki se nahajajo v mestnem parku, Kalvarija, Piramida, Mariborski mestni park, grad, Kužno znamenje, Lent, Minoritski samostan, Glavni trg, Trg generala Maistra, Akvarij in še veliko več. To je samo nekaj predlogov kaj si ogledati v mestu, odločitev je pa samo vaša, kaj si boste ogledali oziroma kaj si hočete ogledati.

Da pa ne pozabim na adrenalinski park v Betnavi, če vam ni bilo dovolj adrenalina v adrenalinskem parku na Mariborskem Pohorju.

Mariborsko Pohorje je vredno obiskati. Nudi nam veliko možnosti za aktivnosti v naravi in nekaj za tiste, ki imate radi adrenalin. Sprehodite se do trikotne jase in uživajte v razgledu, ki vam ga pohorje nudi, saj vam ne bo žal. Do trikotne jase si dajte v nahrbtnik hrano in pijačo, da ne boste žejni in lačni. Če pa se vam hrane ne da nositi, pa se lahko tako ali tako najeste na Trikotni jasi, saj kot sem omenila je tam ena gostilna, ki vam nudi hrano. Za vzpon na jaso je najboljša obutev pohodni čevlji. S sabo seveda ne pozabite vzeti fotoaparata. Zraven Mariborskega Pohorja si še lahko ogledate kaj drugega, odločitev pa je samo vaša. Prav tako je na vas, če boste v teh krajih ostali več dni.

Zdaj pa pot pod noge in srečno ter uživajte v vsem kar vam Mariborsko Pohorje nudi.

Foto: Ines Štandeker