Tuesday, 25 Jun 2024

Smučišče Golte: poletna osvežitev v objemu narave

smučišče Golte

Poletje je idealen čas, da obiščete smučišče Golte. Na svežem gorskem zraku boste lahko zadihali s polnimi pljuči, številne pohodniške poti pa vam bodo ponudile popoln umik od vsakdanjega vrveža in zlitje z zelenjem gorskega rastja. Dih jemajoči razgledi bodo le še dodatna nagrada za vaš pobeg na višave.

Preden se podate na pot, si oglejte spletno stran https://apartmajigolte.si/smucisce-golte/. Če se odločite, da obiščete smučišče Golte za več dni, si lahko rezervirate namestitev v eni od tamkajšnjih apartmajskih hiš. Naj bo užitek v objemu narave popoln!

Smučišče Golte: smučišče, ki živi v vseh letnih časih

Gozdnata planota Golte se nahaja na vhodu v Zgornjo Savinjsko dolino. Predstavlja skrajni JVZH del Kamniško-Savinjskih Alp.
Dosega nadmorske višine od 1.200 metrov do 1.588 metrov. Leta 1987 so 1.233 ha veliko območje planote razglasili za Krajinski park Golte.

Planoto tvorijo neprepustne kamnine vulkanskega izvora, na katerih se je izoblikoval prekrasen primer osamelega krasa. Za območje so značilni številni kraški pojavi: brezna, žlebiči, vrtače in kraške jame. Na planoti ni stalnih površinskih voda, saj jo območje »pogolta«. Od tod izhaja tudi samo poimenovanje planote.

Smrekovi gozdovi, ki se izmenjujejo s travniki in pašniki, pokrivajo večji del planote. Na območju najdemo rastlinske vrste, ki so značilne za gorski svet. Tu rastejo tudi številne ogrožene in redke rastlinske vrste.smučišče Golte

S snežno odejo prekrito smučišče Golte je raj za smučarje

Smučišče Golte je eno izmed priljubljenejših slovenskih smučišč. Dostop na planoto omogoča najdaljša nihalka v Sloveniji, 3.265 m dolga panoramska nihalka Žekovec. Je tudi hitra, saj potrebuje za pot od vstopne do izstopne postaje pičlih 8 minut časa. Obratuje vse dni v letu. Ne obratuje v izrednih vremenskih razmerah.

Izjemno razgiban teren in zgledno urejene ter široke smučarske proge pritegnejo na smučišče Golte tako družine kot tudi najzahtevnejše smučarje. 12 km smučarskih prog se razprostira na 50 ha površin, na njih pa delujejo 3 sedežnice (Smrekovec, Ročka, Medvedjak) in 2 vlečnici (Morava, Stari stani). Proge segajo od 1.000 m do 1.588 m nadmorske višine in so težavnostno zelo raznolike:

 • 4 km modrih prog – lahke proge
 • 7 km rdečih prog – srednje težke proge
 • 1 km črnih prog – najzahtevnejše proge za smučarje z zahtevnim znanjem

Za smučarje tekače so urejene tekaške proge, ob smučarski progi Morava pa se nahaja tudi sankališče, ki je namenjeno najmlajšim obiskovalcem.

Zeleno smučišče Golte za aktivne počitnice

V toplejšem delu leta so obiskovalcem na Golteh na voljo številne aktivnosti:

 • bushcraft – preživetje v naravi: je tečaj preživetja v naravi, s katerim obudimo spretnosti naših prednikov in prebudimo nagon po preživetju. Tečaj je primeren tako za družine kot tudi za teambulding ali aktivnost v paru;
 • pohodništvo in planinarjenje: po planoti so speljane številne pohodniške poti različnih težavnostnih stopenj;
 • plezanje: obiskovalcem je na voljo plezanje na umetni steni pri hotelu. Za maksimalno varnost je na razpolago strokovnjak, izposodite pa si lahko tudi primerno opremo;
 • zipline: 220 metrov popolne svobode nad vrhovi dreves, ki jo doživiš s hitrostjo 60 km na uro;
 • kolesarjenje: po planoti so speljane panoramske kolesarske poti in kolesarske poti, ki postrežejo z zadostno mero adrenalina. Možna je izposoja e-koles;
 • jamarstvo: obisk jam pod strokovnim vodstvom izkušenih jamarjev;
 • jadralno padalstvo: polet s tandemskim jadralnim padalom;
 • wellness storitve v hotelu;
 • vožnja s SUPom po jezeru Trije Ploti.smučišče Golte

Smučišče Golte: planinske poti za vse generacije

Poleti je na vrhu Golt temperatura približno 10oC nižja od temperatur v dolini, zato je raziskovanje pohodnih poti še posebej prijetno. Za pohodnike so na razpolago številne pohodne poti različnih težavnosti. Nekatere poti so primerne tudi za družine z majhnimi otroki. Ob vseh poteh si je mogoče ogledati znamenitosti ter se okrepčati z okusnim obedom v eni od tamkajšnjih postojank.

Zahtevni poti za zahtevne pohodnike:

 • »Pot divjega petelina ali Pot po Golteh« je najdaljša krožna pot, ki je označena. Začne in konča se pri zgornji postaji nihalke Žekovec ter vodi mimo spomenika NOB, razglednega vrha Medvedjak do umetnega jezera Trije Ploti ter naprej do pastirske koče Stari stani in ledene jame Ledenica. Tik pred zaključkom poti lahko obiščete še Alpski vrt z alpskimi rastlinami značilnimi za to območje. Pot boste prehodili v slabih 3 urah. Primerna je za odrasle in večje otroke;
 • »Pot na Boskovec« boste prehodili v dobrih 3 urah. Poteka od vstopne postaje nihalke Žekovec do najvišjega vrha planote in lesene brunarice pri pogoreli Mozirski koči ter Alpskega vrta. Pot je primerna za odrasle in večje otroke;

Lahka planinska pot za najmlajše pohodnike:

 • »Zajčkova pot« je planinska pot, ki je primerna za najmlajše pohodnike in tudi za dojenčke in malčke v nahrbtniku. Prehodili jo boste v 1,5 ure. Začne in konča se pri zgornji postaji nihalke Žekovec. Glavna postojanka na poti je koča ob jezercu Trije ploti, kjer je prostor za piknik in igre na travniku.smučišče Golte

Smučišče Golte je vredno daljšega obiska

Vse kotičke, ki jih smučišče Golte skriva, je nemogoče odkriti v enem dnevu. Za raziskovanje je potrebno nameniti dan ali dva več. Popoln odklop in udobje vam nudijo Apartmaji Golte:

 • apartma Planinski raj za največ 4 osebe
 • apartma Cvet planin za največ 6 oseb
 • apartma Planinski biser za največ 13 oseb

Vsi apartmaji so opremljeni s spalnicami, kuhinjami in kopalnicami. V njih se gostje spočijejo po aktivno preživetem dnevu, ko bodo raziskovali smučišče Golte.