Tuesday, 16 Apr 2024

Sous vide kuhalnik ohranja sočnost mesa

Obožujete popolno pečen slasten zrezek, pa morate v drago restavracijo, če ga želite jesti? Nov način kuhanja z aparatom, kot je sous vide kuhalnik vam omogoča, da si tak zrezek pripravite doma. Kako? Preberite v nadaljevanju.

Sous vide kuhalnik – preprost način kuhanja

Tehnika sous vide za francoskim imenom skriva preprost način kuhanja pod vakuumom. Da lahko sočne zrezke pripravljate tudi doma, potrebujete samo sous vide kuhalnik, aparat, ki poskrbi, da bo kuhanje enostavno, zrezki pa sočni, slastni in popolni.

Priprava kosila s tem kuhalnikom je zelo enostavna, celo tako, da nikoli več ne boste hoteli kuhati brez njega.

Meso najprej začinite po svojem okusu, nato ga vakuumsko zapakirate, vrečko vstavite v kuhalnik in začnete s kuhanjem. Nastavite program kuhanja, vi pa lahko v tem času v miru pripravite prilogo, solato in sladico.

Koliko časa se kuha kosilo?

Sous vide kuhalnik živila kuha pri nižji temperaturi, ki mora biti pod vreliščem. Čas kuhanja je daljši, odvisen pa je tudi od izbire živila in njegove občutljivosti. Torej če želite pripraviti 3 centimetre debel zrezek, srednje pečen, bo čas kuhanja dve uri pri 58 stopinjah.

Kuhinjski pomočnik sous vide kuhalnik, pa ni primeren samo za pripravo mesa, ampak lahko v njem kuhate tudi zelenjavo, ribe, jajca in celo sladice.

Ker so ribe manj občutljive kot debel steak, potrebujejo tudi manj časa. Tako boste za pripravo potrebovali pol ure pri 47 stopinjah. Med tem, ko se zelenjava kuha na 85 stopinjah od pol do ene ure.

Ne glede na to, katero živilo boste kuhali v kuhalniku, velja pravilo, da nižja, kot je temperatura, daljši mora biti čas kuhanja. Kar pomeni, da boste lahko kuhali pol ure, ali pa 70 ur.

Temperatura kuhanja se načeloma giblje med 47 in 88 stopinj, mora pa biti stalna skozi cel proces kuhanja. Že majhen odstop lahko pokvari teksturo in okus živila.

kosilo

Sočno meso in slastna zelenjava

Sous vide kuhalnik je znan že nekaj let. Na ta način so slavni francoski kuharji, kuhali že desetletja nazaj, pri nas pa se je začela ta tehnika kuhanja uveljavljati nekaj let nazaj.

Ne samo znane gurmanske restavracije, ampak tudi v domačih kuhinjah se vedno več uporablja metoda kuhanja pod vakuumom.

Počasno kuhanje pa ni samo način, kako pripraviti jedi, da so okusne in sočne, ampak je tako kuhanje tudi bolj zdravo.

Živila so vstavljena v vrečko, ki ji odvzamemo zrak in jo potopimo v vodo. Kuhanje poteka na nizki temperaturi, ki mora biti ves čas konstantna.

Hrana se tako počasi kuha v lastnem soku, kar ji da sočen okus in mehkobo. Hkrati pa se tako ohranijo vsi vitamini in minerali, naraven okus hrane pa je še bolj pristen.

V eni vrečki se kuha eno živilo, ki je lahko poljubno začinjeno. Sous vide kuhalnik pa je dovolj prostoren, da lahko hkrati kuhate več vrečk.

V vrečkah so lahko različna živila. Če kuhate meso, ni treba, da je v vseh vrečkah meso, ampak je lahko tudi zelenjava ali pa riba.

Vse skupaj pa je zelo priročno tudi zato, ker lahko hkrati kuhate iste jedi, ki so različno začinjene.

Sous vide kuhalnik dovoljuje, da uporabite svojo domišljijo in si pri kuhanju daste duška. Lahko preizkušate različne recepte, lahko pa se držite osnovnih.

Važno je le, da se držite pravila, da mora kuhanje potekati ves čas na isti temperaturi. Tako boste zagotovili, da bo pripravljena hrana ohranila svojo teksturo, hkrati pa bo sočna in mehka.

Sous vide kuhalnik pa ni odličen pripomoček samo za pripravo mesa in zelenjave. Tudi sladice so lahko pripravljene na ta način. Tako so še bolj intenzivnega okusa in s pristnejšo aromo.