Tuesday, 16 Apr 2024

Športna prehrana in njene posebnosti

športna prehrana

Športna prehrana je prehrana športnika, to nam pove že samo ime. Vendar načrtovanje le te ni najbolj enostavno, saj moramo poskrbeti, da bo športnik zaužil dovolj kalorično bogato in seveda tudi hranilno, da bo vzdrževal svojo telesno maso in seveda tudi mišično. Najslabše pri športniku je, da prične z izgubo mišične mase ob povečanih treningih, zaradi premajhnega vnosa hrane. Za to bo športna prehrana poskrbela, da se bo športnik pravilno prehranjeval in seveda dober strokovnjak – dietetik, ki bo znal načrtovati njegovo prehrano. Nekateri mislijo da je športna prehrana samo povečan vnos beljakovin, vendar temu še zdaleč ni tako. Rekreativni športniki, katerim je športna prehrana izgovor vnašajo le veliko količino beljakovin na ostala makrohranila pa pozabijo. Vendar pozor, tudi previsok vnos beljakovin lahko na dolgi rok naredi več škode kot koristi, tako da pretiravanje z beljakovinami vam ne bo prineslo več mišic, temveč težave z notranjimi organi, kot so jetra in ledvice. Da bi dodobra spoznali bistvo športne prehrane, morate poznati delovanje telesa in to je tisto kar ni enostavno. Pravzaprav je športna prehrana v veliki meri odvisna tudi od izbranega športa, saj ni pri vseh enako in prav tako pa je tudi odvisno od posameznika, saj veste nismo vsi enaki.

sportna-prehrana-2

Pa začnimo na začetku. Kaj športna prehrana je in na kaj moramo biti pazljivi. Torej potrebno je načrtovati obroke tekom celega dneva, posebej pozorni pa moramo biti na obroke okoli treninga, se pravi pred, med in po treningu. Da tudi med, če je aktivnost dolgotrajna. Pred treningom velja pravilo, da morate obrok pojest vsaj 2-4 ure pred samo aktivnostjo. To boste najbolje sami presodili kdaj vam odgovarja. Nekateri namreč ne morejo biti telesno aktivni če jedo 2 uri prej, nekaterim pa zmanjka energije če jedo že na primer 4 ure pred samo aktivnostjo. Priporočljivo pa je da tudi pol ure pred aktivnostjo pojeste nekaj enostavnih ogljikovih hidratov – za hitro energijo. Na primer košček kruha ali banano in kaj podobnega. Če je aktivnost dolgotrajna to pomeni več kot dve uri, je pametno, da med samo aktivnostjo vnašate ogljikove hidrate. Ogljikovi hidrati in športna prehrana so zelo povezani, namreč ravno hidrati so tisti, ki so vir naše energije. Če je aktivnost dolgotrajna, potem morate telo oskrbeti z novo dozo energije, tako da popijete kakšen napitek ali pa uporabite gel, ki je namenjen vnosu med vadbo. Vsekakor priporočam, da imate nekaj takega pri sebi. Vsi poznate Ljubljanski maraton, tam imajo na vsaki postojanki živila, ki jih športna prehrana priporoča. Banane, sladkor, napitke in podobno. Nekaj za hitro energijo.

sportna-prehrana-3

Po sami aktivnosti pa je športna prehrana zelo pomembna. Najbolje, da nekje pol ure po aktivnosti zaužijete nekaj ogljikovih hidratov, da telo opomorete in da se nazaj napolni z energijo. Naj bo to kakšna tablica, čokolada, banana karkoli, samo da telesu povrnete malo energije. Potem pa v roku 2-3 ur zaužijte pravi obrok. Da, tukaj pa na vrsto pridejo tudi beljakovine, vendar ne v takšnih količinah kot vi mislite. Športna prehrana veleva, da mora biti razmerje med ogljikovimi hidrati in beljakovinami 4:1 v prid ogljikovim hidratom. Prav ste slišali, prednost imajo ogljikovi hidrati. Prav vse raziskave so dokazale, da so hidrati veliko bolj pomembni od beljakovin, kar pa ne pomeni da beljakovine niso pomembne. Še kako so pomembne in kar je še bolj pomembno, izbira živila, kjer je izkoristek beljakovin kar največji. Eno tako živilo, ki ga uvrščajo med najboljše, kar pomeni da telo najbolj izkoristi beljakovine, ki ga vsebuje je jajce. Nobena sirotka, nobeno meso, temveč jajce. Športna prehrana ni enostavna in o njej je potrebno ogromno vedeti, da jo lahko načrtujete. Zato je bolje da se obrnete na dietetike, ki vam bodo kar se da najbolje načrtovali prehrano glede na izbrani šport.