Tuesday, 16 Apr 2024

Katera toplotna črpalka je najboljša

toplotna črpalka

Toplotna črpalka je ena najboljših rešitev za ogrevanje prostorov iz treh tehtnih razlogov. Kakovostna toplotna črpalka je poceni za namestitev, ogrevanje je z njo najcenejše in z njo nimate nobenega dela. Vendar pozor, toplotno črpalko je treba znati prav izbrati. Pri tem glejte na kvaliteto, da se ne bo pokvarila po dveh letih in na vaše potrebe ter tudi na možnosti postavitve toplotne črpalke. Na trgu je preko 50 modelov toplotnih črpalk, zato je težko izbrati. Pri tem je res najbolje se obrniti na zgornjo povezavo, kjer boste našli izkušenega strokovnjaka iz podjetja Dimplex, ki ima 20 let izkušenj s svetovanjem ljudem in podjetjem na tem področju. Našel vam bo najbolj optimalno rešitev ter vam pomagal pri subvenciji, nepovratnih sredstvih za investicijo, ki jo kot spodbudo dajeta Eko sklad in občina.

Katera toplotna črpalka je najcenejša?

Toplotna črpalka je lahko kompaktna zunanja izvedba ali pa notranja črpalka brez zunanje enote, na voljo pa so tudi lepo oblikovane in posebne črpalke, ki imajo uparjalnik ločen. Črpalke za toploto so lahko namenjene velikim objektom ali običajnim hišam. Toplotne črpalke se po ceni med seboj razlikujejo glede izvedbe in tudi namembnosti, cene pa se na trgu ves čas spreminjajo tudi glede na povpraševanje in dostopnostjo določenih črpalk.

toplotna črpalka

Najcenejša in najbolj energetsko učinkovita je toplotna črpalka, ki ima zunanjo enoto in uporablja vodo kot povezavo do elementov za ogrevanje, ki so znotraj objekta. Ta črpalka je tudi najmanj hrupna in je zelo robustna, ima pa tudi zaščiten uparjalnik in ventilator, ki sta v ohišju, da do njiju ne pridejo nobene vremenske neprilike, niti toča, sneg voda in led.

Zmagovalna kombinacija je toplotna črpalka in lastna sončna elektrarna, ker boste potem imeli ogrevanje povsem zastonj. Toplotne črpalke namreč delujejo na elektriko in jo porabijo, je pa to seveda najčistejši vir energije, ki je obnovljiv. Elektrika je vedno dražja, zato se splača investirati v lastno sončno elektrarno, pri tem lahko tudi elektriko, če jo imate odveč, prodate in še zaslužite.

Investicija v oboje, toplotno črpalko ter sončno elektrarno, pa se subvencionira s strani Eko sklada in občine, tako da se vam investicija povrne že v nekaj letih. Sama elektrarna deluje do 40 let, kakovostne črpalke pa so tudi zelo zdržljive in ne potrebujejo posebnega vzdrževanja ter servisa.

Toplotne črpalke brez zunanje enote

Toplotna črpalka brez zunanje enote se namesti v prostorih, ki nimajo možnosti, da bi se zunanja enota sploh namestila izven prostora ali pa je to za prebivalce stavbe moteče. Zato se namestijo take toplotne črpalke, ki so samostojne v kotlovnici. Z zunanjim svetom jih povezujeta le dve odprtini za dovod in odvod zraka, ki pa se pokrijeta z okrasno rešetko, da nista vidni in sta zaščiteni pred živalmi.

toplotna-crpalka

Dizajnerske toplotne črpalke

Dizajnerska toplotna črpalka ima ločen uparjalnik. Sama oblika, torej izgled črpalke pa je povsem prilagojen izgledu hiše, zato se lepo ujema z njo. Te črpalke se od klasičnih črpalk bistveno razlikujejo po izgledu zunanje enote. Njen izgled se prilagodi tako, da se jo pobarva v želeni barvi, lahko se jo obleče v les ali pa se jo obloži s ploščami, ki so enake, kot fasada vaše hiše.

Tudi ta toplotna črpalka delujejo zelo tiho, ker ne piha naprej, saj je prednji izhod zaprt, ampak piha zrak levo in desno od enote. To so črpalke, ki delujejo iz virov zrak in voda. Vsekakor se lahko izberejo tudi drugi viri energije, če je v vašem kraju precej časa zrak mrzel, saj so lahko toplotne črpalke potem bolj učinkovite. Predvsem se pri tem uporabljata podtalnica ali pa sama zemlja. Uporabi se lahko tudi vir voda in voda.

Kakšna naj bo moč toplotne črpalke

Kako bo močna toplotna črpalka za vaš objekt se izračuna glede na toplote izgube objekta. Zato so te črpalke najbolj učinkovite v nizko in nič energijskih ter pasivnih hišah z dobro izolacijo ter izjemno majhno toplotno izgubo. V starejših objektih ali neizoliranih je izguba vleko večja in mora biti moč črpalke toliko večja, še posebej, če se boste ogrevali na radiatorje, kar je tudi možno. Vendar je priporočljivo, da se s temi črpalkami ogrevate na nižjih temperaturah.

Toplotna črpalka pri pasivnih in nizkoenergijskih hišah porabi skoraj 40 $ vse energije za ogrevanje sanitarne vode, ki se tudi vračuna zraven pri tem, ko se izbira moč toplotne črpalke. Pri tem se upošteva število uporabnikov stavbe.

Če imate novogradnjo, je toplotna izguba že izračunana. Na podlagi tega lahko izberete primerno moč toplotne črpalke. Pri ostalih objektih je najlažje toplotno izgubo izračunati glede na to, koliko goriva porabite za ogrevanje prostorov in sanitarne vode za nekaj let za nazaj. Malo težje je izračunati toplotno izgubo na podlagi izolacije in povprečni temperaturi v vašem kraju.