Tuesday, 25 Jun 2024

Vinilne talne obloge – kaj je potrebno vedeti pred nakupom?

vinilne talne obloge

Vinilne talne obloge so že desetletja najbolj prodajane talne obloge tako po svetu, kot tudi v Sloveniji. Zaradi slabše kvalitete se v preteklosti mogoče imele slabšalen pomen, češ da gre za plastiko, kar pa so nove proizvodnje močno izboljšale. Nič več niso samo glasne in hladne, po čemer so slovele. Čeprav so položene vinilne talne obloge lahko videti podobno ali enako, se med seboj razlikujejo tako po obliki (role, plošče oz. trakovi), vrsti (homogene, heterogene, nekatere so celo z akustično peno, ki blaži zvok), pa po debelini in sestavi ter namenu in prostoru, kjer bodo položene.

Vinilne-talne-obloge-2

Dekorativnim talnim oblogam napovedujejo lepo prihodnost. Zanimanje po njih je čedalje večje tudi zaradi naslednjih razlogov:

  • širok izbor atraktivnih možnosti polaganja;
  • so zelo vzdržljive in odporne;
  • odlično se kombinirajo z različnimi vzorci v imitaciji pravega lesa, kamna ali metala, kot tudi z bordurami, zaključki ter trakovi;
  • hoja po njih je tiha in prijetna;
  • enostavne so za čiščenje in vzdrževanje, česar so vesele sploh gospodinje.

Odločitev o nakupu ni preprosta, saj je ponudba različnih talnih oblog velika. Na podlagi česa se bomo  torej odločili in kako bomo izbrali najprimernejše talne obloge? Čiščenje in vzdrževanje različnih talnih oblog igra prav tako čedalje pomembnejši faktor, ki vpliva na odločitev o nakupu. Kako torej čistiti vinilna tla, da bodo kljub dolgoletni uporabi videti, kot da so bila včeraj nova?

Pred nakupom in izborom oblike in barve vinilne talne obloge je potrebno imeti v mislih ali imamo tudi talno gretje, kakšne barve pohištvo bo v prostoru, koliko pohištva in iz kakšnega materiala je to pohištvo.

Vinilne talne obloge so načeloma zelo trpežne in prenesejo veliko uporabe, vendar pa se njihova nega malce razlikuje od nege ploščic, parketa ali laminata.

Na tla je padla borovničeva marmelada! Kaj pa zdaj?

Madeži se z vinilne talne obloge najlažje odstrani, takoj, ko je nastal. Nekatere snovi  na vinilnih tleh, če jih pustimo, da se posušijo, povzročijo tako trdovraten madež, ki ga boste le s težavo odstranili. Recimo, da madež, ki ga na vaših tleh pusti borovničeva marmelada pusti čim manj sledi, ga takoj, ko pade na tla, nujno obrišite z mokro krpo, s čimer si boste na dolgi rok prihranili precej nehvaležnega in mukotrpnega dela.

Vinilne-talne-obloge-3

Redno tedensko čiščenje je zelo zaželjeno, ne glede na to, ali so vaše vinilne talne obloge videti umazane ali ne. Tla je najbolje predhodno posesati ali pomesti, da z njih odstranite ostanke vsakodnevne uporabe, kot so lasje, dlake in perje hišnih ljubljenčkov, prah ter drobtine. Po tem, ko ste prostor pometli in posesali, je potrebna samo še krpa  ter čistilo za vinilna tla. Čistilo se lahko kupi v vseh večjih trgovinah, lahko pa ga izdelate sami. Receptov za domača čistila najdete na spletu veliko. Eno izmed zelo učinkovitih domačih čistil za vinilna tla pa je zagotovo jabolčni kis, ki ga razredčite z vodo. Kislina v kisu bo poskrbela za odstranitev vse umazanijo.

Predlog za mešanico: na štiri litre vroče vode dajte približno 2,5 dcl kisa. V kolikor so vaša tla bolj umazana in potrebna temeljitejšega čiščenja, si naredite dve mešanici – eno s kisom in vročo vodo, v drugo, povsem enako, pa dodajte še nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode. Najprej jih umijte z mešanico,  ki vsebuje čistilno sredstvo, nato pa še s tistim brez.

Otroci so porisali tla z voščenkami.

Otroci so izkoristili radovednost in nevednost in na vinilne talne obloge narisali »ristanc«. Po prvem šoku, ki ga doživite, se zaveste, da se včasih tudi vam pač zgodi, da na tla pade kaj, kar pusti za seboj trdovraten madež, ki vam bo povzročil kar nekaj preglavic. Že omenjena borovničeva marmelada ali pa ketchup, na primer. Če se madeža lotite takoj, ko pride do nezgode, ni večjih posledic. V kolikor se zaradi pomanjkanja časa ali drugega razloga niste takoj lotili odstranjevanja, pa vas čaka nemalo dela, da boste odstranili že zasušen madež.

Vinilne talne obloge se lahko očistijo tudi povsem naravno

Borovničevo marmelado, paradižnikovo omako in ostale kisle snovi, kot so razni sadni sokovi in vino, lahko očistite z doma narejeno pasto, ki jo naredite iz sode bikarbone, kateri ste dodali malo vode. Pasta se samo nanese na madež in počaka, da madež izgine. Sodo nato pobrišete s krpo ter mešanico jabolčnega kisa in vode.

S čistilnim alkoholom odstranite bolj trdovratne madeže, kot so šminka, razne barve in črnila ter voščenke. Enostavno ga zlijete na madež in podrgnite s krtačo, ki ima obvezno mehke ščetine. Tal nikoli ne drgnite s trdo krtačo, saj boste na tleh naredili praske. Lak za nohte pa lahko enostavno odstranite z odstranjevalcem laka.

Črne črte, ki se naredijo z gumijastim delom čevlja, lahko odstranite z WD-40, tega pa s tal pomijete z mešanico kisa in vode.